Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Всички енергийни мощности в България работят на нормално, увери Петкова

Трите електроразпределителни дружества в цялата страна правят проверки във всички болници и други съоръжения, където е необходимо и ще бъде помогнато за да се преведат в изправност. А всички енергийни мощности в България работят на нормален режим. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Няма такава опасност, всички наши енергийни предприятия отложиха във времето тези планирани дейности, ремонти и друг тип дейности, свързани с производството на електрическа енергия и с добива на въглища, които могат да бъдат отложени. Добивът на въглища продължава“, каза министърът пред Дарик радио.

Петкова обясни, че всяка една болница, държавна институция, всички телекомуникационни оператори трябва да бъдат снабдени с два независими източника на захранване на електрическа енергия, които взаимно се резервират. Отделно от това трябва да имат алтернативен собствен източник.

"В закона за извънредното положение заложихме и много се радваме, че българският парламент прие тези предложения, веднага да започнат в рамките на седем дена извънредни проверки в болници, държавни институции и телекомуникационни оператори, които притежават такъв тип инфраструктура, така че да се гарантира, че ще има непрекъснато снабдяване с електрическа енергия, независимо от това в каква ситуация може да се попадне. Там, където е необходимо, ще бъде помогнато на колегите от болниците, за да се преведат тези съоръжения в изправност, ако има определени технически проблеми с тях“, каза ресорният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във