Банкеръ Daily

Българската търговско-промишлена палата:

Всички бизнеси трябва да бъдат равноправно третирани

Българска търговско-промишлена палата изразява принципна подкрепа на аргументите посочени в отворено писмо от магазините продаващи нехранителни стоки с площ над 300 кв. м, с което те апелират всички магазини да бъдат третирани еднакво.

От там уточняват, че с наложените противоепидемични мерки е преустановено посещението в магазин с нетна търговска площ на 300 кв. м, като по този начин се създава неравноправно третиране и нелоялна конкуренция между представителите в бранша.

От бранша заявяват, че търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на необходима дистанция, не се наблюдава струпване на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения. Те смятат даже, че мерките са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора.

Българската търговско-промишлена палата смята, че всички бизнеси трябва да бъдат равноправно третирани. Сегашната епидемиологична обстановка предполага държавата да въведе определени ограничителни мерки, които обаче трябва да бъдат обосновани от медицинска гледна точка. Така без достатъчно аргументи, държавата поставя в неравноправно положение големите търговски вериги.

"Видно от представената позиция, държавата поставя в неравноправно положение големите търговски вериги без достатъчно аргументи в полза на наложените мерки", пишат в своята позиция от търговската палата. 

Големите магазини за нехранителни стоки, затворени заради пандемията от коронавируса, предупреждават, че са готови за гражданско неподчинение и протести, ако не бъдат отворени.

От веригите посочват и че ако ситуацията продължи така, е редно големите търговски вериги за нехранителни стоки да получат адекватна подкрепа от държавата, каквато досега не са получили.

"Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 г.", пише в писмото.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във