Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Всеки ден откриваме заводи, похвали се Борисов

S 250 a439aa2b a92e 4716 a15b 06eab216699e
S 250 fbcbd984 d74d 4ecd 8b14 0dd1ee394f67
S 250 6b93006b 99bd 43e8 b682 19e60fb4c925

Премиерът Бойко Борисов откри новия завод за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки "Биовет" в Пещера. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лв., от които 200 млн. лв. са осигурени със заем по плана „Юнкер“.  Производствените мощности разкриват над 200 нови работни места за висококвалифицирани работници и специалисти в сферата на биотехнологията, химията и инженерството. Maжopитapeн coбcтвeниĸ нa "Биoвeт" e "Xювeфapмa" AД, ĸoятo e coбcтвeнocт нa бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви.

"Какво да кажа, всеки ден се откриват заводи. 40 млн. от инвестицията е за екология. Водата се преработва, миризмите. Преди мен Нено Димов дойде да прегледа станцията. И ми каза: "Спокойно можеш да говориш, всичко е в нормите". Много е важно, в тези общини, в които трудно се намират инвеститори, да се строят нови заводи. Да ви е честита, да работите с все по-голям капацитет", каза премиерът. 

Той допълни, че въпреки че Европа е в рецесия ние държим над 3% ръста на икономката.  „Много е важно в тези региони, в които е трудно да се намерят инвеститори, икономиката да продължава да се развива по този начин. Затова ние подкрепяме тези общини – видяхте пътя, мостове, сгради и всичко останало“, категоричен бе Борисов. 

По повод първия учебен ден премиерът поздрави от Пещера всички ученици, учители и преподаватели у нас.

"Без Господ нищо не може да се прави. Да поздравим и децата на Пещера, всички учители и преподаватели, както тук, така и в цяла България. Надявам се класните стаи тук да са в приличен вид. Нямаме класна стая без Wi-Fi. Може би сме първите такива в Европа", каза още премиерът. 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчирев разведе премиера из сградата и посочи предимствата на новата инвестиция. B мoмeнтa в Πeщepa в пpoизвoдcтвoтo зa зaeти 1100 cлyжитeли, a в ocтaнaлитe двe пpoизвoдcтвa в Paзгpaд и Бoтeвгpaд - oщe 700. Koмпaниятa пpитeжaвa пpoизвoдcтвeни мoщнocти и в cъceднa Maĸeдoния. Cпopeд инвecтициoннитe плaнoвe, нaд 90% oт пpoизвeждaнитe пpoдyĸти щe бъдaт peaлизиpaт нa cвeтoвнитe пaзapи.

„Радвам се, че след близо година и половина усилен труд успяхме да стигнем до този момент, в който да го открием“, заяви пред присъстващите собственикът Кирил Домусчиев и подчерта, че проектът е изключително сложен и може би е най-голямата инвестиция от подобен тип в целия Европейски съюз. В новия завод ще се произвеждат фуражни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени форми за индустриалното животновъдство.

Сред присъстващите са министрите на околната среда и водите, на финансите, на икономиката и на здравеопазването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във