Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Всеки данъчен с нов компютър за Коледа

Тази Коледа ще е малко по-специална за стотиците данъчни служители в страната. Шефовете им в Националната агенция по приходите са решили да ги зарадват с чисто нови работни станции. Колкото и да не ни се вярва, компютрите няма да са само за отбрани, а ще има за всичките над 1300 работещи в тази структура. С този ход НАП ще се превърне в най-големия купувач на компютърна техника и лицензиран софтуер у нас през тази година.

Решението на агенцията бе взето на 27 юни. Обявлението за откриването на обществената поръчка е разписано от главния секретар на ведомството Гавраил Забуртов, като в документацията е посочено, че ще бъдат купени минимум 1300 компютърни конфигурации, а предвиденият бюджет е 2 250 000 лева.

Очаквано конкурсът привлече вниманието на редица ИТ фирми. Оферти подадоха "Стемо", "Индек България", "Ай Би Ес България", "Сиенсис", "Контракс" и "Търг.бг". Последната обаче беше отстранена, тъй като не е покрила поставените изисквания. След сравняване на ценовите оферти на първо място в класирането се оказа "Стемо" ООД. Компанията е предложила 966.99 лв. без ДДС (1160.38 лв. с ДДС) за една работна станция - 678.3 лв. за компютъра, 107.39 лв. за монитора и 181.31 лв. за софтуера. При тази сума се оказва, че за предвидения от НАП бюджет биха могли да се закупят не 1300, а цели 1938 машини. Впрочем точно това е уловката в този конкурс, тъй като целта му не е да се спестят пари, като се подбере най-изгодната оферта сред конкурентите, а да се купят възможно най-много компютри с отделените за целта 2.25 млн. лева. 

Договорът между НАП и "Стемо" е бил подписан на 3 октомври, но за него се разбра едва преди дни, след като документите бяха публикувани в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Според записаните в тях условия срокът за доставка е 45 дни, след като възложителят обяви, че разполага с необходимото финансиране. Така че компютрите би следвало да стигнат до данъчните най-късно в средата на декември. 

Спор няма - хубаво е материалната база на чиновниците да се модернизира. Но още по-хубаво ще е, ако и услугите им се подобряваха така чевръсто. Конкретно при данъчните с издаваните от тях безплатни персонални идентификационни кодове може да се ползва онлайн системата им. През портала за е-услуги е възможно да се правят разни справки, но не и да се получат реални услуги. Ако например подадете през компютъра си искане за издаване на удостоверение за липса или наличие на данъчни задължения, ще трябва да посетите съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, за да си го получите. И то след цяла седмица чакане, макар информацията да е налична в системата и да се изисква натискането на едно-единствено копче за отпечатването й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във