Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВСЕ ПОВЕЧЕ ВОДА СЕ НОСИ КЪМ ЯЗОВИРИТЕ

Нивата на повечето от наблюдаваните от Министерството на околната среда и водите реки се повишават, съобщиха та 24 март от ведомството. В Плевенско прелива язовир Александър Стамболийски, докато останалите водоеми все още имат необходимия свободен обем, но продължава покачването на нивото на реките Вит, Златна Панега и Осъм. Прелива и язовир Йовковци във Великотърновска област, критично е положението с Крапец и с още осем общински язовира в Ловешка област. Във Видинско се извършва контролирано изпускане на язовирите Рабиша, Негованци, Кула и други четири водоема. С минимално количество преливат пет язовира в Монтанско и шест във Врачанско.
Най-сериозна е ситуацията с пловдивския язовир Пясъчник. Водата в него е намалена от 139 млн. на 135 млн. куб. м и източването му продължава, но поради недостатъчния капацитет на река Пясъчник не могат да се изпускат големи водни количества. Регистрирано е слабо покачване и на нивото на язовир Асеновец. По предписание се извършва изпускане на води и от всички язовири, стопанисвани от дружеството Напоителни системи.
Проблеми има и на територията на Софийска област. Контролирано се източва язовир Бебреш, за да се освободи част от обема му. Причината е, че при изпускането на повече води в реките Бебреш, Врачеш и Витинска има опасност от свличане на земен насип на магистрала Хемус. Река Искър също е покачила нивото си, но засега остава под преливния ръб.
В района на Черноморието продължават да преливат язовирите Камчия, Ясна поляна и Тича. Същата е ситуацията и с 20 общински язовира на територията на Варненска, Добричка, Бургаска, Шуменска и Търговищка община.

Facebook logo
Бъдете с нас и във