Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Все повече сделки с ипотеки и по-редки отстъпки

Инвестиционните сделки бележат лек ръст и са около 19% от всички през периода от началото на годината до днес. Съществени изменения не се наблюдават и в мотивите за продажба в рамките на деветмесечието, сочат наблюденията на Имотека. През последните три месеца обаче от агенцията отчитат известно покачване на хората, които продават поради необходимост от пари.

„Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през третото тримесечие на 2021 година тя вече заема дял от 19 на сто. Възможно е това да са хора, които на по-късен етап да искат да пренасочат парите в друга посока, но не е изключено и вече да са усетили кризата по-осезаемо. И в двата случая те са по-склонни на компромиси в цената, което е затихващо явление”, посочва Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Сделките без отстъпка продължават да увеличават дела си, сочат данните на Имотека. През първото деветмесечие на 2020 те са около 45%, към края на първото тримесечие на 2021-а достигат около 55%, докато за целия период януари-септември без компромис са реализирани 64% от всички покупки. Още 17% от сделките са сключени с коментар в рамките на до 5000 евро.

Запазва се динамиката при периода на покупка, коментират още от компанията. Над половината от сделките се изповядват до един месец след старта на търсенето на имот. „Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози за предстоящата зима и предпочитат да се застраховат”, казва Атанасова.

На пазара на наеми също се наблюдава сериозно раздвижване спрямо първите девет месеца на 2020-а. С около 30% повече са сключените от Имотека сделки за същия период на тази година. Търсят се основно двустайни, но и много тристайни апартаменти. В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти са в широки граници – от 250 до около 800 евро месечен наем.

Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във