Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Все повече френски туристи идват у нас

Франция е сред водещите ни външноикономически партньори и все повече нейни туристи посещават България. Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която поздрави членовете и гостите на Френско-българската търговска и индустриална камара в първата им среща за 2018 г. В събитието се включиха председателят на камарата Стефан Делайе, посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел, Олег Петков – зам.-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС, бизнесмени и други официални лица.

Георгиева съобщи, че за първото деветмесечие на миналата година стокообменът между двете страни се е увеличил с близо 3% и е стигнал около 1,5 млрд. евро. За 10 години той е нараснал с над 61 на сто, като износът за Франция е скочил два пъти, а салдото ни е положително през последните пет години.

Много добри са резултатите и в обмена на туристи. Радостно е, че френските гости имат все по-активно присъствие в нашите курорти, стана ясно от думите на Ирена Георгиева. По данни на НСИ през периода януари-ноември 2017 г. България е била посетена от около 191 хил. френски граждани, което е близо 19% ръст спрямо същите месеци на 2016-а. Това е 13-а позиция за страната в общата класация на чуждестранни туристи у нас и 6-о място сред туристите от държавите в ЕС.

Гостите от Франция проявяват подчертан интерес към семейни и групови почивки, обиколни турове във вътрешността и по Черноморието, към местните забележителности, културно-историческото наследство, етнографските традиции и типичните продукти на гурме и винения туризъм. България става все по-популярна сред французите и след постоянните си участия на големите специализирани форуми във Франция Salon Mondial du Tourisme и International French Travel Market Top Resa, каза още зам.-министър Георгиева.

Тя акцентира, че сред основните цели, които министерството си е поставило, е устойчивото  развитие на отрасъла и превръщането на страната в търсена целогодишна дестинация. От началото на 2017 г. до ноември България е посрещнала над 8,4 млн. чуждестранни гости. Това е повече от собственото й население. Отбелязваме над 7% ръст в броя на чуждестранните туристи спрямо същия период на 2016 г., която бе рекордна в историята на отрасъла.

Френско-българската търговска и индустриална камара обхваща над 220 френски, български и международни компании и работи активно за разширяване на икономическите отношения между двете страни, а също и за привличане на френски инвестиции у нас. Вече близо 13 години тя е важен посредник между компании и предприемачи от България и Франция и като член на Международната мрежа на френските търговски камари в чужбина популяризира страната ни не само във Франция, но и в над 80 държави по света.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във