Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Все още няма решение дали пенсиите ще бъдат увеличени, или преизчислявани

Все още няма решение дали пенсиите ще бъдат увеличени, или преизчислявани. Има няколко варианта за тяхната промяна. Това заяви на брифинг в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

На този етап различните предложения, касаещи размера на пенсиите у нас, се обсъждат. Единият вариант е да продължи добавката от 50 лв. месечно. Друг вариант е преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при него ще бъдат преизчислени пенсиите на 1 млн. 100 хиляди души. Има и предложение от страна на синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно индивидуалният коефициент, за да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване в страната. При този вариант се избягва вземането на политически решения, поясни Сачева.

Предстои да бъде взето решение на Коалиционен съвет. По думите на социалния министър надеждите са това да се случи до края на месеца, най-късно в началото на октомври. "Мога да ви кажа, че различните варианти общо биха ни стрували между 1 млрд. 200 млн. лв. годишно до 3 млрд. 800 млн. лв. Аз предпочитам да запазим модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент и да продължим със споразумението, което имаме със синдикати и работодатели за „швейцарското правило“, защото ние трябва да стимулираме от една страна хората да се осигуряват на техните реални доходи. От друга страна, разбира се, трябва да си даваме сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния, индивидуален принос и ако има неблагополучия, които би трябвало да бъдат покрити, те трябва да бъдат покрити от социалното подпомагане, а не от социалното осигуряване", каза Сачева.

По време на посещението си в предприятие за производство на хотелиерско и ресторантьорско оборудване в Добрич социалният министър изтъкна, че мерките, които предприема правителството във връзка с пандемията от COVID-19, са свързани със запазване на работните места и доходите на хората. А новият модел на мярката 60/40 ще продължи до края на годината, но вероятно в друг формат.

Министърът подчерта, че туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са сред най-засегнатите от кризата сектори. Но благодарение на мерките около 300 000 души са запазили работните си места, а нивата на безработицата са останали ниски. През август безработицата е била 7,5%. Без предприетите действия от страна на правителството тя е щяла да надхвърли 14%.

Сачева разговаря с представители на фирмата, които изтъкнаха, че благодарение на 60/40 в предприятието няма нито един освободен или пуснат в неплатен отпуск служител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във