Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Все още може да има летен сезон, смята Ангелкова

Все още има български туристи в Куба, Доминикана, Занзибар и Великденски острови, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Някои от тях са заминали буквално в първите дни на март, когато вече беше ясна кризата по цял свят.

Правят се усилия за прибирането на всички, които са потърсили помощ от външното ни министерство, като разходите се поемат от туроператорите или от пътуващите.

"Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в световен мащаб", заяви Ангелкова. "Все още е възможно, макар и с късен старт, да има летен сезон. Правим всичко възможно с туроператорите да не се отменят резервации за юли и август месец, обясни министърът пред БНТ.

По думите й, по време на извънредното положение отпада клаузата туроператорите в 14-дневен срок да възстановяват сумата заради отмяна на пътуване. За тази цел, министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите разработват предложение за ваучери за туристите, за да се предотвратят фалити на туроператорите.

Министър Ангелкова обясни, че в старт е разработването на кризисна рекламна стратегия за туристическия бранш.

Възможно е неусвоени средства от европейските програми да се използват за сферата на туризма. В момента се правят разчетите, за да може страната ни да се възползва.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във