Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Връчиха награди за информационни технологии

Българската асоциация по информационни технологии раздаде годишните си награди. Те се връчват за принос в развитието на информационните и комуникационите технологии за 2013 г., които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Президентът връчи и Специалната награда в конкурса на БАИТ, която бе отредена на отбора по математика към Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Заслугите на учениците са завоюваните общо четири медала в индивидуалното и два в отборното съревнование на провелото се в Индонезия математическо състезание през 2013 година.

„Борика-БанкСервиз“ бе отличена в категорията „Мобилни решения“. Наградата е присъдена за въведено решение за гарантиране на сигурността на банковите карти. Заедно с това са добавени е полезни нови възможности за разплащания чрез използване на мобилен телефон. Мобилното приложение mobb дава възможност за „заключване“ на регистрираните карти. По този начин дори картата да бъде скимирана, ако тя е заключена, потребителите могат да изключат риска от неправомерното ѝ използване.

Джон Хигинс генерален директор на Асоциацията на дигиталната индустрия в Европа „Диджитъл Юръп“ връчи наградата в категорията „Биснес иновативност“. Отличената организация е „Онтотекст“ АД, като тя се съревновава с 21 други. Софтуерната компания е разработила система, която съчетава бърза семантична база данни със софтуер за обработка на естествен език. Сред клиентите и са медийните агенции БиБиСи и Прес Асосиейшън, фармацевтичната компания Астра Зенека, Министерството на отбраната на САЩ, Националния архив на Великобритания, Американската здравна каса.

За „Студентска разработка“ са се кандидатирали 9 участници, но бяха отличени само две разработки. Едната е на студентът от Минно-Геоложки Университет „Св. Иван Рилски“ Десислав Кузманов. Неговата разработка е оптимизация за търсачки. Целта е да се достигнат по-високи позиции в търсещите машини по определени ключови думи, а от там и реализирането на повече посещения и продажби на уеб сайта. Другото отличие пък бе присъдено на платформата с интригуващо име „Кмете, виж!“. Тя е дело на екип от трима студенти от Софийски университет „Св Климент Охридски“ и Технически университет – София. Целта на платформата е лесно докладване на сигнали от различно естество към общинските администрации. Такива сигнали могат да бъдат: дупка в асфалта, счупена катерушка, разпилян боклук или неправилно паркиран автомобил.

За „Образователна награда“ са кандидатствали 18 участници. Наградата получи платформата „Уча.се“. Сайтът съдържа 2200 урока по Химия, Физика, Биология, География, Математика, История, Английски език, Немски език, Български език, Човекът и природата и други. Уроците са изготвени в съответствие с учебните планове в училищата и дори са организирани по класове и годишна учебен график.

Предаването на БНТ „Неделя х 3“ получи „Журналистически принос“ в конкурса. Председателят на управителния съвет на БАИТ Петър Иванов връчи отличието на водещия на ИТ рубриката в седмичното предаване Боян Бенев. В тази категория се оценява дадената публичност на постиженията в информационните и комуникационни технологии.

В категорията „Публична администрация“ асоциацията връчи награди в две подкатегории: държавна и общинска администрация. В първата бе отличена електронната услуга на Националния осигурителен институт, която служи за изчисляване на прогнозна пенсия. Община Банско пък бе отличена за самофинансирания си проект „Акстър-кметства“. Той е технология, която позволява на отдалечени клиенти да имат достъп до Интегрираната информационна система на община Банско. По този начин жителите на кметствата могат да заявят, да заплатят и да получат административна услуга, без да се налага да посещават града. Въведена и внедрена е и дори Географската информационна система за устройство на територията на община Банско.

Уеб-базирана платформа, която свързва малките ферми от цял свят с крайните потребители, пък получи отличието за „Стартиращ бизнес“. „Фармхопинг“ ООД си поставя за цел да подкрепя малките ферми. От фирмата увещават, че фермерите в платформата ще могат да решат три основни проблема: намирането на нови клиенти, осигуряването на финансиране, решаването на проблеми от административно – правен характер. Тук участие взеха общо 11 компании.

Сред 15 участници пък в категорията „Е-бизнес“ за отличието успя да се пребори „Мелън“ АД със своята иновативна платформа за намиране и резервиране на хотели през уеб или мобилно устройство. Чрез „Хотелс 4Д“ потребителят има достъп до официална информация за всеки хотел, както и снимки, коментари и ревюта на хотели, места, ресторанти и забележителности. Платформата дори дава възможности в приложението да се включи начален екран с изгодни промоции, в зависимост от локацията на потребителят, както и различна туристическа информация.

С водената политика за социално отговорно поведение, като опазване на околна среда, подпомагане на социални каузи и развитие на образованието, „Мусала Софт“ си заслужи отличието за „Корпоративна и социална отговорност“. Сред инициативите на компанията са разделното събиране на отпадъци и рециклиране, използване на енергоспестяващо оборудване, благотворителни инициативи, подпомагане изграждането на съоръжения за инвалиди, спонсорство и активно участие в провеждането на ученически и студентски програмистки състезания и много други.

Почетни грамоти получиха ръководителите на отбори по информатика, математика, информационни технологии, компютърна и приложна лингвистика. Общият брой на участниците е 47 души, 10 момичета, 28 момчета и девет ръководителя. Те са донесли на страната ни 46 медала през изминалата година.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във