Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Временно спират дейността на фирма - доставчик на храна за „Пирогов“ и „Шейново“

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила технологичен безпорядък и лошо хигиенно състояние във фирмата - доставчик на храна за болниците „Пирогов“, „Шейново“ и за Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Предстои издаване на заповед за временно спиране на дейността на обекта до отстраняване на несъответствията. 

Прокуратурата се самосезира за фирмата след репортаж, в който служители разказват, че при приготвянето на храната се използвали негодни продукти, а по изрично нареждане на ръководството готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите и приготвяне на храната.

Бистра Иванова, инспектор от Областната дирекция на БАБХ, подчерта пред БНР, че от съществуването на фирмата от края на 2018 година до този момент сигнали за нарушения не са получавани, а при правени досега проверки съществени нередности не са откривани. За последно Агенцията е инспектирала фирмата в началото на годината, преди обявяването на извънредното положение заради коронавируса.

„При проверката на колегите вчера е установено, че записите за гарантиране на контрол върху процесите, които се извършват там, не са водени адекватно. Изискани са документи, процедурата продължава и днес“, допълни Иванова. Тя уточни, че е намерено ограничено количество грухана пшеница с изтекъл срок на годност.  

Няма струпване на големи количества храни с изтекъл срок. Не би следвало презапасяване, защото се изготвя предварително седмично меню и фирмата има за всеки ден броя порции, които трябва да приготви“, уточни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във