Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Време ли е за прекратяване на мярката 60/40?

Според Институтът за пазарна икономика обаче е време да се сложи край на мярката 60/40.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание  на 15 март, понеделник, от 14.00 ч. за удължаване на срока на мярката 60/40).

Работодателите, получили средства през допълнителния период на прилагане на мярката, ще изплащат трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за октомври 2020 г. и ще внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец. 

На срещата ще бъде обсъдено и удължаване на срока за изплащане на компенсация от 75 % от осигурителния доход за затворените с акт на държавен орган икономически дейности. 

Удължаването на мярката "Запази ме" е  за работещи в неплатен отпуск от затворени заради пандемията обекти до 30 юни. С промените хората ще имат право на компенсация за не повече от 60 дни в рамките на 2020 година и не повече от 90 дни в рамките на 2021 г., в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложени заради пандемията ограничения.

Към средата на февруари 2021 година по мярката са изплатени общо над 854 милиона лева за запазване на заетостта на над 265 000 работници.

Според Институтът за пазарна икономика обаче е време да се сложи край на мярка 60/40.

"Изкуственото запазване на заетостта в сектори или предприятия, ударени тежко от „класическа“ криза, може да бъде много опасно", посочи Петър Ганев от института.

Според него в нито един момент не е имало задълбочена дискусия или някаква форма на консенсус по въпроса дали подобна програма е приложима във всяка криза. В един бъдещ свят без коронавирус, ако стане криза – както беше у нас през 2009-2010 г., трябва ли ни такава програма? Този тип финансови кризи често са резултат от натрупването на скрити рискове и надуването на балони, тоест те по своята същност са и корективен механизъм – наказват определено поведение и водят до трансформация, в т.ч. в типа заетост на работната сила.

"Изкуственото запазване на заетостта в сектори или предприятия, ударени тежко от „класическа“ криза, може да бъде много опасно – все едно да пазим зомби заетост в строителството през 2009 и 2010 г., когато новите работни места ще бъдат на съвсем друго място. Мярката 60/40 у нас беше въведена не просто защото е криза, а заради извънредността на ситуацията – това е хубаво да се помни", казва Ганев.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във