Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Врагът в леглото събори шефa на БДЖ

Чувствам се като на война. Излезли сме срещу нещо, което не знаем какво е. Не става ясно кой е врагът в нашето легло, никой не е чувал и не знае за него. Това обаче съвсем скоро ще спре. Така Йордан Недев обрисува преди малко повече от година напрегнатите си първи дни като изпълнителен директор на железниците. В последна сметка врагът в леглото се оказа по-силен от него и БДЖ - шефът си тръгна, предаден от своите. Според министъра на транспорта Ивайло Московски той е подал оставка по лични причини. Ексизпълнителният директор обаче го опроверга - тръгва си поради бездействието на финансовото министерство, което през юли спря субсидията на закъсалите финансово железници заради забавени вноски по държавно гарантиран заем към Световната банка.


В бранша не е тайна, че от ГЕРБ назначиха Недев с една-единствена цел - да проведе така дълго отлаганата реформа в държавното дружество, да обере негативите и после да му посочат вратата. Кандидатурата му бе повече от неподходяща - човек, външен за системата на БДЖ, работил като консултант и инвестиционен посредник. Самият Недев пък реши да покаже, че не се плаши от екстремните изживявания и бързо стана най-мразената от синдикатите личност. Демонстрира, че може да отстоява твърдо позиции дори и по време на най-голямата железничарска стачка у нас. Но тогава имаше зад гърба си мощната подкрепа на финансовия министър Симеон Дянков и на транспортния Ивайло Московски. После отношенията между двамата министри сериозно се изостриха, а когато се ритат атовете, обикновено го отнасят магаретата.


Още в началото на август Йордан Недев се оплака, че не получава достатъчно разбиране от правителството и намекна, че възнамерява да си подаде оставката: Изглежда сме некадърни. Не се шегувам, наистина. Тази година е пълен кошмар, първото полугодие е изключително зле, служителите ни непрекъснато ни саботират, крадат като за последно под заплахата на масови уволнения.


Почти сигурно е, че Недев бързо ще бъде забравен в железничарските среди. На първо време длъжността изпълнителен директор ще се поеме от сегашния финансов и административен шеф на дружеството Велик Занчев. Той е замествал Недев при всичките му отсъствия и изборът за пръв началник е логичен, обясниха от БДЖ. Но според Ивайло Московски Занчев ще поеме ръководството за няколко месеца, след което ще се прецени дали да остане или ще се търси друг директор.


В бранша пък се говори, че реалното управление отдавна е поверено на председателя на съвета на директорите -Владимир Владимиров. През последните няколко седмици именно Владимиров се изявяваше в медиите, подчертавайки веднъж, че приема железниците като лична кауза. Тоест въпросът сега се свеждал до това, дали ще бъде поставен начело, или ще продължи да дирижира, запазвайки досегашната си позиция?


Реално погледнато, кой ще ръководи БДЖ съвсем нетолкова важно, ако няма подкрепата на кабинета. Дружеството продължава да буксува и вече е почти сигурно, че и днешните управляващи ще се присъединят към дългия списък на провалилите се през последните 20 години негови реформатори.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във