Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Враца завършва проекта за водния цикъл със средства по ОПОС

Символична първа копка бе направена от кмета на Враца Калин Каменов, областния управител Малина Николова и Гергана Ангелова - представляваща фирмата-изпълнител.

Във Враца започна изграждането на довеждащ водопровод от язовир "Среченска бара", съобщиха от пресцентъра на общината. Дейностите са част от последната фаза на проекта за воден цикъл на града, който се финансира със 78 млн. лв. безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС). Трасето е с дължина 33 километра.

На официалната церемония кметът на община Враца Калин Каменов обясни, че проектът е изключително важен за региона. "Благодарение на съвместните усилия на двата областни центъра - Враца и Монтана, съвсем скоро загубите на питейна вода, ще бъдат драстично намалени, а качеството й ще отговаря на всички условия", отбеляза той. Ще бъде извършена рexaбилитaция нa cтoмaнeния вoдoпpoвoд - пoдмянa нa ĸaпaци нa cъopъжeниятa и мoнтaж на нoви ĸaтoдни cтaнции, пoдмянa нa cпиpaтeлни ĸpaнoвe и въздyшници. Предвижда се още да бъдат подменени всички тръби по стария азбестоциментов водопровод с нови, чугунени тръби, като успоредно с това ще се изградят нови шахти за управление и измерване на водния поток. Предвижда се дa имa осем oтĸлoнeния зa вoдocнaбдявaнe и нa дpyги ceлищa пo тpaceтo мy.

Този водопровод ще захранва не само Враца и населените места около града, но и Мездра. Подобна инвестиция в региона не е правена от 70-те години на миналия век. Преди началото на строителството са проведени над 480 отчуждителни процедури.

 

Общият размер на инвестицията по проекта "Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца - II фаза” е в размер на 114 506 125.63 лв., като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." е 78 246 103,33 лева. За изграждането на довеждащия водопровод от язовир "Среченска бара" до град Враца е сключен договор с изпълнител - "МС-ТЕХНО-ХИДРО" ДЗЗД в размер на 46 338 270.16 лв. без ДДС.

Очаква се след завършването на строително-ремонтните дейности и въвеждането в експлоатация на новия водопровод да бъдат намалени загубите на вода и да се осигури нормално водоснабдяване за всички селища, попадащи в обхвата на водопровода. Същевременно ще се създадат условия на живущите за ползване на питейна вода, която да отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във