Банкеръ Daily

Управление и бизнес

VOSS Automotive ще инвестира 7 млн. евро в завод край Ловеч

VOSS Automotive ще инвестира 7 млн. евро в завод в село Баховица, Ловешко. Преди дни немското дружество подписа дългосрочен договор за наем на площ от 12 225 кв. м. в "Баховица Индустрален парк". Преди там се помещаваше завода на "Литекс моторс", който произвеждаше китайските автомобили Great Wall.

Очаква се производството да започне през следващата година. Пълният капацитет на завода ще се развие през 2020 г., като тогава 200 служители ще са инженерите и специалистите, а 800 ще са заети в самото производство.

VOSS е партньор на фирми от автомобилната и машиностроителната индустрия. С близостта до клиентите, с иновациите и със стремеж към най-високо качество, компанията се развива от създаването си през 1931 г. в една глобална група. VOSS Group е машиносторителна корпорация, базирана в град Wipperfurth. Тя се състои от VOSS Holding GmbH +Co.KG с дъщерните й дружества VOSS Automotive GmbH и VOSS Fluid GmbH, както и  от още дванадесет чуждестранни компании с производствени и обслужващи функции и локации за продажби.

Основана от Херман Вос, компанията първо произвежда фитинги и достига сегашния си  размер под ръководството на Ханс Херман Вос, който диверсифицира производството и основава други фирми и чуждестранни клонове. От 1999 г. тя е преструктурирана в холдингово дружество с няколко дъщерни фирми. Компанията е генерирала оборот от 399 млн. евро през 2015 г. от общо 3900 служители.

Електротехническата, пластмасовата, металообработващата и хартиената промишленост се развива основно във Wipperfurth днес. Най-важното промишлено предприятие е фабриката за производство на крушки Radium, основана през 1904 година. Radium (сега дъщерно дружество на Osram) все още е най-големият работодател в този град заедно с фабриката на Voss Valves.

Osram  пък вече има  предприятие в България. Една от най-големите компании за осветителни системи в света произвежда във фабриката си край Пловдив електронни компоненти с различни приложения, включително и такива за умни сгради и градове. Инвестицията е в размер на 25 млн. евро и е направена чрез местното дружество "Осрам".

Германия е стратегически инвеститор у нас. От тази страна са и някои от най-големите чуждестранни вложения. В годините на преход немски компании са инвестирали капитали в различни сфери на нашата икономика -  търговия, машиностроене, транспорт, логистика, инфраструктура и други. В най-ново време се засили  интересът към  поддоставките за бранша на автомобилостроенето, в IT-сектора, аутсорсинга и леката промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във