Банкеръ Daily

Управление и бизнес

VOSS Automotiv започва производство в Ловеч до шест месеца

Германска компания ще инвестира 15 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места край Ловеч. "VOSS Automotiv" планира да стартира производство до шест месеца. Това е станало известно по време на официалното представяне на компанията в България, на което е присъствал министърът на икономиката Емил Караниколов. 

По време на събитието министър Караниколов е връчил на Роланд Вайс, управляващ директор на "VOSS Automotiv Bulgaria" и д-р Щефан Ото, управляващ директор на "VOSS Automotiv" Удостоверение за предварителна административна помощ, с което на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за получаване на документи, необходими за издаване на сертификат за клас на инвеститор.

Икономическият министър е изтъкнал, че над 170 фирми оперират в страната, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него, е допълнил той.

За периода 2005 - юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лева, е посочил Караниколов.

По думите му автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Индустрията е стратегическа за икономиката на България с дългосрочна перспектива.

Заводът на "VOSS Automotive" в селоБаховица, община Ловеч, ще бъде разположен на около 15 000 кв. м. Компанията ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия в бившия завод на "Литекс моторс". Производството ще бъде фокусирано изключително върху компоненти за леки автомобили. Сред основните клиенти на концерна са Volkswagen и дъщерните му MAN и Audi, както и GM, Chrysler, Navistar и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във