Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Volkswagen разработва собствена автомобилна операционна система

Вместо да работят заедно с Google (Android), Microsoft (Windows Embedded Automotive) или QNX Software, от Volkswagen решиха да инвестират в собствена операционна система за своите автомобили. До 2025 г. всички модели на Volkswagen ще работят на една и съща софтуерна платформа.

Volkswagen обединява 5000 дигитални експерти в едно звено, наречено Car.Software, за да разработи VW.OS - унифицирана операционна система, която значително ще намали сложността, тъй като софтуерът ще включва единни основни функции за всички марки в групата.

Първото превозно средство, което ще бъде пуснато на пазара с новата операционна система VW.OS, ще бъде компактният хечбек ID3, който ще бъде показан във Франкфурт по-късно тази година и ще се появи на пазара след около година.

Понастоящем в превозните средства на марката Volkswagen трябва да бъдат интегрирани до 70 контролни модула за управление с работещ софтуер от над 200 различни доставчици. В допълнение съществуват различни системи с подобни функции в рамките на групата, например за развлекателни и навигационни услуги.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във