Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Войната за Петрол се ожесточава

Поредната каша в управлението на най-големия дистрибутор на горива в страната Петрол роди нов челен опит във взаимоотношенията банка - търговско дружество. Преди дни най-големият кредитор (Корпоративна търговска банка) на потъналата в дългове петролна компания изигра козовете си по най-добрия начин, гарантирайки си вземанията от нея. Финансовата институция с един-единствен ход взе превес над претенциите на участниците в серията от скандали до този момент.


Заради огромните дългове на петролния дистрибутор към банката частният съдия-изпълнител Мариян Петков обяви за продажба 51.5 млн. акции на Петрол АД и на неизвестното до този момент акционерно търговско дружество Алфа кепитъл, представлявано от Крум Кузманов. Те бяха прехвърлени чрез сделка на фондовата борса. Тези акции, представляващи 47.7% от капитала на дистрибутора, бяха собственост на Петрол холдинг.


nbsp;


Купувачът


Алфа кепитъл е създадена на 12 юли 2013-а и е с капитал, разпределен в 1 500 000 акции, всяка с номинал 1 лев. Книжата са разделени поравно между две търговски дружества - Сентръл техно инвест ЕАД и Афлик България ЕАД.По данни от информационната система Дакси Сентръл техно инвест се представлява от Веска Зарева и е собственост на друго акционерно дружество - ТЦ ИМЕ вест, което също се представлява от Зарева. То пък от своя страна е собственост на Рема трейдинг ЕООД на Васил Дойчев и ВивексАД, представлявано от Венета Николова.Афлик България ЕАД се представлява от Никола Киров, но е еднолична собственост на Афлик-Лимитед Великобритания. Тази своеобразна мрежа от фирми на практика е част от орбитата на банката.nbsp;


Акциите на Петрол АД, които станаха собственост на Алфа кепитъл , на практика бяха запорирани пред банката още през миналата година, след като милионерът Кирсан Илюмжинов обяви намеренията си да поеме управлението на петролния дистрибутор. Основанието за този запор бе едно решение по изпълнително дело от 2011-а за неизпълнени финансови задължения на Петрол АД.


Знае се, че от близо две години Корпоративна банка активно финансира дружествата на холдинга. Една от известните сделки бе сключена през 2011-а, когато Корпоративна търговска банка рефинансира дълг по падежиращи облигации на Петрол за близо 100 млн. евро. Решението бе взето на общо събрание през юни 2011-а без участието на единия от големите акционери Денис Ершов. Точно то сложи началото на нова серия скандали между него и Митко Събев.


Преди месец (на 13 ноември) Денис Ершов все пак успя да поеме контрола върху Петрол Холдинг след дългогодишни съдебни битки срещу вече бившия му съдружник Митко Събев. А само дни след това самият Илюмжинов пристигна у нас и обяви официално намеренията си да го придобие изцяло. Милионерът заяви, че вече е провел няколко срещи с представителя на основния кредитор на фирмите от холдинга Цветан Василев и съобщи, че смята в най-скоро време да налее поне 100 млн. евро за стабилизацията на дружеството. Явно обаче не е бил достатъчно убедителен пред банкерите, след като те са решили да се презастраховат, поемайки контрола върху най-апетитното дружество на холдинга - дистрибутора на горива Петрол АД.


Все още не е ясно какви са бъдещите намерения на новия акционер. За отговор на този въпрос се обърнахме към самия Цветан Василев, председател на надзорния съвет на КТБ. Пред репортер на в. БАНКЕРЪ той поясни, че придобиването на акциите на фондовата борса е свързано с няколко условия. И каза, че няма нищо против да ги върне на този, който налее 120 млн. евро, за да капитализира дружеството. В противен случай фирмата, която сега оперира с тях, ще го направи и ще започне активно да управлява дружеството и да предприеме действия за стабилизацията му.


Така или иначе изтъргуваните преди седмица на фондовата борса акции вече са записани в Централния депозитар. А техният собственик е Алфа кепитъл.


В същото време адвокатът на Ершов Анна Попова заяви пред в. БАНКЕРЪ, че след като на 13 ноември бяха вписани промените в управлението на Петрол холдинг, никой не ги е уведомил, че банката смята да пусне акциите чрез съдия-изпълнител на борсата. Тя обяснява, че до този момент всички документи на холдинга все още са в ръцете на предишните му управители и макар да са изискани чрез нотариални покани, все още не са предадени.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във