Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВОЙНАТА ЗА ЕВРОПА СВЪРШИ БЕЗ РЕПАРАЦИИ

Продължилата точно 20 месеца война между двамата основни акционери на международната застрахователна компания Европа - ФИГ Рей холдинг и ФБК Логос-ТМ, вече е история. На проведеното на 28 август общо събрание акционерите освободиха от отговорност за 1999 и 2000 г. съвета на директорите, ръководен от проф. Румен Георгиев. С това на практика томахавката бе заровена.
Конфликтът между мажоритарния собственик на 69% от застрахователното дружество - Рей холдинг, и неговия - по онова време оперативен мениджър и собственик на около 26% от акциите на Европа, Румен Георгиев избухна в края на декември 1999 година. Тогава Георгиев беше свален от поста изпълнителен директор на дружеството и председател на съвета на директорите, а на негово място бе назначен братът на бившия президент на България Желю Желев - Стоян Желев. Мотивът за отстраняването на Румен Георгиев бе ниският ръст на приходите и нанесени финансови загуби. Но Георгиев притежаваше достатъчно акции, за да блокира всяко решение на директорския борд на компанията и вместо да постигне финансов просперитет, тя загуби и дотогавашните си пазарни позиции. През 1999 г. Европа заемаше 12-о място по премиен приход сред българските застрахователи и имаше ръст от 166%, а за първото шестмесечие на тази година по същия показател е едва на 16-о място, с повече от скромните 1.14 млн. лв. приходи и без никакъв ръст в дейността в сравнение с 2000 година.
Както обикновено става, от търканията между акционерите на Европа спечелиха само конкурентите на пазара и адвокатите на двете страни. Губещи се оказаха самата застрахователна компания и нейните клиенти. Очевидно тази банална истина са схванали и спорещите.
Помирението де юре е санкционирано на 28 август от общото събрание на компанията. Но то е факт още от 5 юли, когато бе подписано споразумение за прекратяване на всички спорове, възникнали по повод управлението на съвместните дружества и разпределението на акциите и дяловете между Рей холдинг и ФБК Логос-ТМ. Споразумението е било подписано от Иван Павлов и Елена Иванова от Рей холдинг и Румен Георгиев от Логос-ТМ. Параф са сложили и прокуристът на Европа Стоян Желев и всички членове на съвета на директорите. Оттеглени са упреците пред държавните органи за нанесени щети през време на управлението на Румен Георгиев.
Съгласно подписаното споразумение акционерите на Европа прекратяват всички висящи съдебни дела и оттеглят всички искове, претенции и сигнали, подадени пред съдебни, прокурорски и други държавни органи. А те не бяха малко - само заведените дела от Лотос-ТМ срещу Рей холдинг бяха десет. Почти толкова бяха и делата, възбудени от ответната страна. Това вече е история.
Интересен момент от споразумението е, че Рей холдинг и МЗК Европа оттеглят участието си във ФБК Лотос-ТМ, където владееха 35% от капитала. Така финансовата компания остава изцяло притежание на Румен Георгиев-баща и син. Застрахователна компания Европа прехвърли вземането си от Логос-ТМ в размер на 357 958 лв. на Металик-Ябланица. От своя страна финансово-брокерската къща прехвърли на същото предприятие 492 хил. акции (с номинал от 0.5 лв.), представляващи 8.2% от капитала на Европа. Така общият дял на компании, свързани с Рей холдинг, в капитала на Европа набъбна до 77.2 процента. Семейството на Румен Георгиев остава собственик на 17.8 процента. Останалите 5% принадлежат на множество малки акционери, сред които е и известният депутат Гиньо Ганев.
Съгласно подписаното споразумение, Рей холдинг и Логос-ТМ се бяха разбрали взаимно оттеглят своите представители Красимир Боянов и Румен Георгиев от съвета на директорите на Европа.
На общото събрание на 28 август акционерите избраха за членове на директорския борд Иван Митев, Алдин Барутев и прокуриста Стоян Желев. Всички те са представители на ФИГ Рей холдинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във