Банкеръ Daily

Атанас Запрянов:

Военното министерство ще купува още 8 изтребители F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди бъдещите планове на правителството за закупуването на още осем самолета F-16 Block 70 от САЩ. Ден след като кабинетът одобри сделката с Вашингтон за 1.256 млрд. долара той уточни, че никой не си представя страната ни да разполага само с осем машини, тъй като бойната ескадрила е от 16 самолета. По думите му вторият пакет ще бъде платен разсрочено.

Запрянов отказа да прогнозира цената на втората придобивка, но очакванията му са, че сумата ще е под 2 млрд. лв., защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап.

"Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12”, каза още зам.-министърът на отбраната в телевизионно интервю. И поясни, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно. 

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия”, обясни ген. Атанас Запрянов.

Според президента Румен Радев обаче към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности.

"Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта. Ако в обявената цена от 1.256 млрд. долара има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности – цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл", коментира в сряда държавният глава. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във