Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Военното министерство продава частни имоти

Преди около  месец  „Банкеръ“  информира, че Министерството на отбраната е подготвило за продан 100 имота с отпаднало предназначение, сред които  и  огромни терени по Южното ни Черноморие. И ето - мина ,  не мина някоя и друга седмица и скандалите  започнаха.  Решение на Министерския съвет от 28 март тази година,  което  дава право на военното ведомство да обяви за продажба бивши военни поделения, развърза ръцете на неговите чиновници  да подготвят процедурите за обявяване на съответните търгове.

Това едва ли е случайно, тъй като в  „листата“ за смяната на държавната собственост попаднаха доста апетитни местенца, разположени на първа линия по бреговата ивица на юг – в община Поморие и край созополското село Черноморец.

Напрежението около предстоящите продажби доведе дори до сблъсък между кметове от управляващата партия ГЕРБ и Кабинета. Причината е, че жители на  двете населени места обявиха, че готвят протести заради национализацията на земи, които са наследили от  дедите си  и дори поискаха оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

Кметовете на  Черноморец - Добри Добрев  и на Поморие - Иван Алексиев реагираха остро срещу  правителственото решение и  подкрепиха  своите съграждани.

Жители на Черноморец твърдят, че земите на бившите военни поделения са частни и са възстановени на собствениците им от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Бургас, но очевидно досега не са могли да влязат във владение на земите си, тъй като те са били „под опеката“ на военните.

Сега обаче, военното министерство търси купувач за 173-те дка на бивше  военно поделение, разположено на бреговата ивица в Черноморец и край  полуостров Червенка. И както нерядко се случва у нас - няма значение,  че за част от терените тук  местни жители са доказали, че това са техни наследствени имоти и претендират за правото си да си получат собствеността.

Още преди месец, когато съобщихме за намеренията на военните да продават имоти описахме и  че  на територията на бившето поделение има  20 изоставени казармени постройки, чието разрушаване ще изисква сериозни разходи.  Да не говорим, че  в центъра на полуострова вече има озаконени  земи като частни терени, а за други претенциите на наследниците на бившите собственици все още не са удовлетворени. Всичко това подсказва, че даже да се намерят купувачи, до сделки няма да се стигне лесно.

Проучването на историята на тази територия показва , че бившите военни поделения са били изградени върху  частни земеделски земи. Площта на военния имот в местността "Акра" е 375 дка, тази на полуостров Червенка е 173 дка, а  други 114 дка са разположени в местността "Таласакра". Сега наследниците на близо 150 бивши собственици на тези земи твърдят, че не са получили обезщетения за отчуждаването им и продължават да търсят  правата си по всички законни начини.

Мария Димитрова и Васил Жечев от Сдружението за защита на собствениците на земеделска земя в село Черноморец обясниха пред медиите, че „ това са много декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези имоти са признати като право на собственост на наследниците, но не им ги връщат, защото попадат под управлението на  Министерството на отбраната“. От самото министерство пък твърдели, че земята  била платена още когато военните се настаняват тук и че целият процес  по обезщетяването бил завършен.

Резонно местните хора  задават въпроса  как една официална структура , каквато е поземлената комисия в района удостоверява, че това не е станало, а военните настояват за обратното?!

Да не говорим, че точно тук се проявява  още един недопустим елемент от  безхаберието на нашенските управници - в североизточната и в западната  част на полуострова, върху площ от близо 63 дка има и археологически разкопки на късноантичната крепостна стена, за които в нормалните страни обикновено се грижи държавата... Кой  тук ще се погрижи за историята?! Както става обикновено - за това после ще се мисли. А може и никога...

Не съвсем аналогичен, но подобен е случаят с  изоставените казарми в Поморие. Тук имотите са разположени  местността "Кротирия",   западно от Стария град на  площ от 56 декара. Но за разлика от тези в Черноморец  са включени в градоустройствения план на града. Идеята на общината е била крайбрежната зона да се превърне в градски крайморски парк и от години местната власт е настоявала  пред Министерството на отбраната да осъществи това си намерение. С писма до военното ведомство кметът на града Иван Алексиев нееднократно е искал бившето военно поделение да  бъде безвъзмездно предоставено на общината именно за да може то да се преварне в парк.

След като стана ясно, че военните имат съвсем друга „визия“ за бъдещето на този имот, Алексиев заяви, че  общината ще оспорва по съдебен ред предстоящия публичен търг за продажба на имота.

Покрай шумотевицата  с бъдещите продажби стана ясно, че още две общини  са искали през годините военните поделения да им бъдат прехвърлени като публична общинска собственост. Става дума за кметствата в Несебър и в Царево. И на тях Министерството давало уклончиви отговори, но до конкретни действия така и не се е стигнало.

Военните са подготвили за продажба  още един свой имот със сериозни  размери - в местността Акротирия , в южната част на Несебър. Става дума за  31.3 дка незастроен терен, заобиколен от пясъчни и скалисти плажове, а в обхвата му има и пясъчни дюни. Каква ще бъде неговата съдба все още не е ясно. Очаква се  за нея  скоро да поискат  думата и природозащитниците.

Министерството на отбраната се готви да се раздели и с три изключително апетитни имота в непосредствена близост до плаж "Нестинарка" в Царево. Първият е разположен върху 110 дка и граничи с широка пясъчна ивица, вторият е отбелязан като "казармен район" с една постройка и с площ  над 112 дка. Третият имот е просто допълнение към тези  два  огромни терена.  Той е на площ едва  4.2 декара и  граничи с  тях. 

Подготвен е вече за продажба още един  малък, но изключително атрактивен имот в Созопол.  Той е от близо 20 дка в местността Герени,  край античния град. Намира се на около 200 м от морето, в непосредствена близост до къмпинг "Роял бийч" и до ваканционните комплекси "Блу ориндж" и "Хасиенда бийч". Търгът за него вече е обявен и  ще се проведе на 4 септември. Според официално обявената начална тръжна цена   кандидатите ще започнат наддаването от символичните 466 500 лева.Но каква ще е окончателната цена  ще се разбере тепърва.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във