Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Военният министър сезира прокуратурата за обществени поръчки

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че прокуратурата е сезирана за нарушения при обществени поръчки във ведомството.

Той посочи също, че ще търси отговорност от служителите на „Военна полиция“ по случая на влизането на американски военни в частна собственост до летище Чешнегирово.

„Има двама отговорни офицери, които не са докладвали. Защо не са докладвали за мен е наистина е скандално – това тепърва се проверява вече от органите на прокуратурата и от инспектората на Министерството на отбраната. Аз смятам, че отговорните трябва да понесат наказания, при това сериозни наказания“, каза военният министър.

Министърът на отбраната съобщи за инцидент с курсанти от Националния военен университет във Велико Търново, тренирали парашутни скокове на летище Чешнегирово. Пострадал е член на екипа, който се е притекъл на помощ на един от парашутистите, който се е заплел в дърво при приземяването. Георги Панайотов уточни, че "клон на дърво е ударил момчето и той е получил тежка черепно-мозъчна травма".

"Опериран е в Пловдив, защото не е било възможно неговото транспортиране във ВМА-София", допълни министърът. Курсантът, чийто парашут се е заплел в дървото, е със счупен крак. 

Георги Панайотов каза, че е дал на прокуратурата и на Държавната финансова инспекция направени поръчки в периода 2018-2019 г. Близо 90% от сделките са били осъществявани директно, без търг, имало е и 100% предварително заплащане. „Което означава, че Министерството на отбраната е кредитирало частни фирми с публични средства“, каза министърът.

В някои от договорите не са били залагани срокове за откриване на строителна площадка. Сред направените поръчки има такива за ремонт на „Граф Игнатиево“ – базата, където се очаква да бъдат настанени новите Ф-16.

Министърът на отбраната каза още, че в момента продължава изпълнението на договорите за доставката на новите изтребители и новите кораби. Той допълни, че корабите са  купени, но без боеприпаси. Това би струвало между 500 милиона и един милиард лева.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че няма как да се планира купуване на боеприпаси, преди да е ясна конфигурацията на двата кораба. „Започват да се изготвят технически спецификации. До получаването на първия кораб през 2025 г. процесът по придобиване на боеприпаси ще върви паралелно“, уточни той.

Министър Панайотов допълни, че няма решение машините по проекта за Сухопътни войски да се правят в „ТЕРЕМ“. Подобно предложение беше направено в края на мандата на предишното правителство. Служебният министър каза, че е говорил с една от фирмите, която спечели спрения вече търг. И обясни че причината за по-високите цени и на двете компании са били заради „променяни 7 път изискванията от наша страна“.

„Близо 90 спецификации са видоизменени. Договорът е съдържал клауза за преждевременно прекратяване от наша страна, което ги е накарало да сложат т.нар. буфери“, обясни Панайотов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във