Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Военният министър: Не ремонтираме украинска военна техника

Към момента на територията на България не се ремонтира украинска военна техника. Това заяви пред репортери служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. И напомни, че имаме рамково споразумение с Украйна, което на практика представлява споразумение за намерение за ремонт. Стоянов присъства на тържествените чествания по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея, които се състояха днес пред Паметника на свободата на връх Шипка. 

Министерство на отбраната търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили на фона на забавената доставка на F-16 и изтичащия летателен капацитет на наличните МиГ-29, каза още министърът. Обмислят се варианти за удължаване на летателните способности на МиГ-овете, заради което предстои среща с министъра на отбраната на Полша. Водят се разговори и с израелски фирми и с други страни, които имат опит с МиГ-29. Проучват се и варианти за използване на временна платформа, която да замести МиГ-29. Платформата може да е на F-16, "Мираж 2000" или "Грипен" като се проучват абсолютно всички възможности, които съюзниците ни могат да осигурят.

За финансирането на армията Стоянов посочи, че парите никога няма да стигат и винаги има необходимост от повече. "Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени два процента. Това е моята цел, надявам се да я постигна и тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, на ремонта на наличната техника, така че нашите военнослужещи да не усещат тази огромна технологична пропаст, която има между нас и нашите съюзници", уточни той.

Министърът коментира издадената от него заповед, с която се забранява употребата на алкохол и наркотични вещества от военните: "Провокиран бях от случая преди няколко седмици, когато шофьор, употреби наркотици, катастрофира и причини смъртта на две жертви. Не искам Българската армия да е тази, която ще постъпи по този начин." Той подчерта, че измененията в заповедта имат превантивен характер. И добави, че такава заповед има от 2010 г., сега тя е актуализирана и е включена употребата на наркотици, което, според министъра, е адекватно на действителността. 

За пожара на военния полигон "Тюлбето" в Казанлък, военният министър отбеляза, че в момента се извършва служебна проверка. По думите му военнослужещите са спазили своите задължения, а именно обезвреждане на невзривени боеприпаси, които няма как да бъдат съхранявани. "Лично аз не съм за наказанията", допълни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във