Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Военният министър: 95% от обществените поръчки са без търг

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Фирми за извършване на дейности по инфраструктурата на "Граф Игнатиево" за самолетите  F-16 са били селектирани без ясни критерии. 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите, обяви в четвъртък на брифинг служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

"Намерихме докладни записки, които съдържат текст: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви предложим да сключите договор с нея". Това се случва без причини и аргументи. Не можахме да разберем защо стойностите на проектите са точно такива“, твърди министърът. 

Той подчерта, че не е проведен международен конкурс с международни участници, които имат опит в изграждането на подобна инфраструктура.

"Проверките установиха, че финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на държавата. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен контрол", допълни  Панайотов.

Според графика за изпълнение на договорите за авиобазата "Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това обаче се случвало само по три от договорите, а останалите били на идеен проект. 

Според Панайотов  "някой е решил, че разходите по "Граф Игнатиево" ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани преговори".  Сега министерството работи по намирането на 53 млн. лв. за изграждане на авиобазата. "Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца", заяви още министърът. Той добави, че обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв., а в „Чешнегирово“ - 220 лв.

Министър Панайотов обяви и друг тревожен факт - 95% от всички обществени поръчки в министерството са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв, като само 680 000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

Заради установените нередности  са приети нови правила за управление на цикъла за обществените поръчки. Също така е въведено и задължително условие, при директно възлагане, да се прави предварително проучване на възможни изпълнители. Прогнозната стойност пък задължително ще се определя длъжностно лице, което е експерт. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във