Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Водоснабдителна система "Дунав" е без алтернатива за областите Търговище, Разград и Шумен

Областният управител на област Търговище Митко Стайков е обсъдил с изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД инж. Илиян Илиев актуални във ВиК сектора проекти и проблеми, като състоянието на водопреносната мрежа, съобщиха от пресцентър на областта.
Основна тема в разговора е била водоснабдяването от язовир "Тича" предвид трайното засушаване в региона и намаляване на водните запази във водоема.
Областният управител е отбелязал, че ВиК Асоциация - Търговище има възможност чрез реализирането на проекти да обнови ВиК инфраструктурата на територията на петте общини в състава на област Търговище. Целта на всички тях е да се подобри водоподаването за питейно-битови нужди към жителите на областта, като в същото време се намалят загубите на вода заради амортизирани и компрометирани ВиК съоръжения.
Акцентът в срещата е поставен върху бъдещето на водоснабдителна система "Дунав" и доизграждането й като алтернативен водоизточник за областите Търговище, Разград и Шумен. Към момента се подготвя срочно обследване на трасето на системата, изработване на прединвестиционно проучване и обсъждане предложенията за реконструкция или цялостна подмяна на съоръженията по трасето.
Цялостната реализация на проекта ще се осъществи с участието на "Български ВиК холдинг" ЕАД, който ще обезпечи финансирането на дейностите. В тази връзка инж. Илиян Илиев е пряко отговорен и ангажиран за приоритетното изпълнение на проекта за доизграждане и реконструкция на водоснабдителна система "Дунав".

Административен център на областта е град Търговище. Той отстои на 320 км от София, на 121 км от Варна и на 100 км от Русе. Удобна е и транспортната връзка през Котел за Южна България.

Язовир "Тѝча" е в Североизточна България. Той е седмият по големина в страната. Намира се в Шуменска област, най-близкият град е Велики Преслав, който е на по-малко от 10 км от преливната стена на язовира. Близки градове са също Върбица - на 18 км, и Шумен - на 40 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във