Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов, режимът се облекчава

Водопроводът от село Мало Бучино до Перник вече е готов. Режимът на водата се облекчава, съобщи местното ВиК дружество. В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено.

Съоръжението струва около 27 млн. лв. и е с дължина 13.5 км. Средствата бяха осигурени от държавния бюджет, а изпълнението беше възложено на държавното стопанско обединение "Монтажи".

От днес вода ще се подава в домовете на перничани от 12:00 до 22:00 часа, а когато бъде пусната по новия водопровод, режимът ще бъде от 6:00 ч. до 22:00 ч.  Новият график ще засегне 11 населени места в община Перник - градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Облекченият режим се въвежда заради усложнената епидемиологична обстановка с наличието на коронавирус у нас и необходимостта от поддържане на добра лична хигиена. За освобождаване на графика способства и трайното покачване на нивото на язовир "Студена", на който вече е запълнена 1/3 от обема. През последните дни притокът му ежедневно надхвърля 2 000 л/сек, а на 10 март регистрира рекордните 5225 л/сек.

Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. куб.м. Коронавирусът обаче наложи промяна и управителят на "В и К" Борислав Иванов изпрати искане до МОСВ за увеличаване на водоползването от "Студена" на 1 200 000 куб. м месечно. Това е с 400 000 куб. м повече от разрешения досега месечен лимит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във