Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Водещи икономисти дискутираха ефективността на публичните разходи

Фискалният съвет на България проведе кръгла маса на тема „Ефективност на публичните разходи“. В първия панел на форума  „Ефикасност и ефективност на публичните разходи“ участие взе председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той представи методи как с отчетност и прозрачност на публичния сектор може да бъде постигнат икономически растеж.

Марчин Согала от Главна дирекция „Икономическа и финансова политика“ на ЕК и Каролина Рентериа от Международния валутен фонд представиха преглед на публичните разходи в еврозоната и оценка на управлението на публичните инвестиции в България. Беше подчертана още важността на взаимовръзката ефективност – качество в публичните услуги и как най-правилно да се измерват отчетността и прозрачността в тази област.

По време на кръглата маса вторият панел бе посветен на опита на страната ни при управлението на ефективността на публичните разходи. Десислава Николова от Световната банка представи преглед на публичните разходи с акцент над приложението им в България.

Кръглата маса, посветена на ефективността на публичните разходи, е форум по значими икономически теми, организиран от Фискалния съвет, който предоставя възможност за изразяване на различни гледни точки и провеждането на широка дискусия. Участие на него ще вземат също и проф. д-р Румен Брусарски от УНСС и Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Те ще презентират как се осъществяват по-ефективни и ефикасни инвестиции в публичния сектор, както и как у нас се постига прозрачност на публичните разходи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във