Банкеръ Daily

Според европейски доклад

Водата за къпане у нас е добра, но сме на предпоследно място в ЕС

52,6 на сто от наблюдаваните места за къпане в България са имали отлично качество на водата през 2018 г. В сезона 2018 г. България обявила 95 басейни, което е 0,4% от всички води за къпане в Европа.Това се казва в доклад на Еврокомисията и Европейската агенция за околна среда за местата за къпане в ЕС, представен днес.

Според Директивата за водите за къпане в Европа всяка година се проверяват над 21 000 места за къпане. Данните от мониторинга се докладват на Европейската агенция за околна среда от 30 държави в Европа и после се оценяват за годишния доклад. Въпреки че водата в над половината места у нас е с отлично качество, България е на предпоследно място в класацията. След нас е само Полша, която изостава значително от всички. Процентите в тази сфера там са едва 28. И все пак ситуацията в страната ни е отчайваща предвид факта, че огромният процент изпълнява минималните критерии на ЕС.

Според доклада 85,1 процента от местата за къпане в Европа са оценени като отлични по отношение на качеството на водата. В 28-те страни членки са наблюдавани 21 831 места. И от тях 95,4 на сто са отговаряли на минималните изисквания за качество. Включени са и 300 места за къпане, наблюдавани в Албания и Швейцария.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във