Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Водата в София поскъпва с 18%

Водата в столицата почти сигурно ще поскъпне с 18 на сто, каквото бе първоначалното предложение на КЕВР. От публикуван днес протокол на закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно, че членовете на регулатора не са били съгласни да бъде върнат за преработка бизнес-плана на "Софийска вода". За това е настоявал единствено председателят на комисията Иван Иванов.

Столичният общински съвет, омбудсманът и редица потребителски организации обвиниха, че нормата на печалба е прекалено висока, като очакванията бяха, че тарифите ще бъдат ревизирани надолу. Това обаче, не се случи.

Така от 1 април кубик вода в София, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, вече ще се се плаща от домакинствата по 2.16 лв.

Проблем се оказва високата норма на възвръщаемост от 17 процента, която е гарантирана на "Софийска вода". Според  КЕВР и Столичния общински съвет това е икономически необосновано, но така или иначе е заложено в концесионния договор. По-голямата част от членовете на комисията са на мнение, че нормата не може да бъде променяна.

В крайна сметка решението за новата цена на водата в София е отложено, а работната група е натоварена да преразгледа предложението за решение. Преработеният вариант ще бъде гласуван до края на седмицата. Ако дотогава няма промяна в концесионния договор, цените ще бъдат увеличени съгласно първоначалния вариант, който предвижда скок от 18 процента

Facebook logo
Бъдете с нас и във