Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Водата в Хасково вече е годна за питейно-битови нужди

Сградата на Община Хасково

Водата в Хасково вече е годна за ползване за питейно-битови нужди. Това съобщиха от общината след съвместна пресконференция на кмета на Хасково Станислав Дечев, областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, директора на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова и главният инженер на "ВиК" - Хасково инж. Лозко Лозев.

"Аз участвах в този процес и като областен управител, и сега като кмет на Хасково. Имаше забавяне в изпълнението на проекта за изграждане на двата нови водопровода и осемте кладенци. Завършихме ги, предадохме ги на Асоциация ВиК, а тя на оператора", каза кметът Станислав Дечев. Преди пускането на водопроводите са направени няколко поредни  проби, за да е сигурно, че водата е годна за ползване за питейно битови нужди.

Случилото се обаче има още един положителен ефект. С падането на забраната за ползване на водата се разрешава и един немалък финансов проблем за община Хасково, отбеляза кметът. Досега от общинския бюджет се е плащала вода за детски градини, училища и социални заведения. Тази година, с оглед на очакваното освобождаване на водата, е бил предвиден в бюджета допълнителен разход до 100 хил. лева за вода. До днес общината е похарчила около 65 хил. лева, а за трите  години сумата е общо 706 хил. лева.

Пробите по показател естествен уран всички стойности са в норма. В норма е и алфаактивността, съобщи д-р Соня Димитрова. Изискването е нормата да е до 0.03 милиграма на литър, а последните проби са показали стойности под 0.02 милиграма на литър. Тези данни са дали основание да се вдигне забраната за ползване на водата за битови нужди.

Населението на община Хасково е около 86 611 души (в град Хасково - 70 406, в селата- 16 205 души). Отрасловата структура на икономиката на общината е разнообразна и се състои от български и международни фирми с различна големина, които реализират своята продукция както на чуждестранни, така и на местни пазари.

Бъдещото развитие на общината е свързано и с пълноценното използване на природно-климатичните дадености в сферата на селското стопанство - полагане на усилия за развитие на перспективни пазарно ориентирани селскостопански производства, създаване на консултантски земеделски центрове и други. Историческите дадености и богатата култура на региона, в съчетание с добре развитата транспортна и туристическа инфраструктура, са благоприятен фактор за развитие на туризма. Той е една атрактивна страна от живота в Хасково. Градът привлича туристи със своите забележителности и местоположение. Ценен принос в това отношение имат и изградените от общината партньорски взаимоотношения с градове от Англия, Австрия, Франция, Гърция, Турция, Италия, Испания, Португалия, САЩ, Русия, Сърбия, Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във