Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Водата в Хасково поскъпва до 3,50 лв на кубик

Цената на водата за битовите потребители в Хасково от днес поскъпва до 3,50 лева за кубик. КЕВР одобри бизнес-плана на ВиК-Хасково за периода 2017-2021 г. Общото събрание на асоциацията по ВиК в Хасковска област обаче не взе решение да гласува този бизнес план.

Цената на водата от днес се увеличава за битовите потребители от 3 лв. с ДДС за куб. м. на 3,50 лв. За следващата година е предвидено ново повишение. От КЕВР посочват, че цената е под нивото на социалната поносимост, която за 2020 г. е изчислена на 4.635 лв. на кубик.

Решението на КЕВР подлежи на обжалване пред Административния съд в София в 14-дневен срок.

Същевременно през днешния ден е извършено пробонабиране от единадесетте зони за водоснабдяване по поречието на р. Марица от РЗИ-Хасково. 

Пробите са взети от краен потребител във всички вододайни зони, захранващи 48-те населени места, в които водата е забранена за пиене и готвене след решение на Областния кризисен щаб във връзка с инцидента до река Марица, в района на община Димитровград. 

Пробите се изследват за микробиология и физикохимични показатели в лабораторията на РЗИ-Хасково и паралелно са изпратени за анализ по допълнителни показатели в лаборатория на РЗИ-Пловдив. Очаква се резултатите от пробите да излязат в следващите дни, след което от РЗИ-Хасково ще предприемат мерки, съобразно получените резултати.   

Преди дни цяло стадо крави умря, след като пи вода от канал, вливащ се в река Марица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във