Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВОДАТА ОКОЛО РИБАТА ЗАСЕГА УТИХНА

Земеделският министър Нихат Кабил се опита да изпуши лулата на мира с двете браншови рибарски асоциации в България. В сряда (27 февруари), след тричасови преговори, той обеща да изпълни почти всичките им искания. Проблемът възникна, след като Националната асоциация по рибарството и аквакултури в България (НАРибА-БГ) заяви, че ще поиска от Европейската комисия да блокира парите по Оперативната програма за развитието на сектора, ако до средата на март не бъдат отстранени предпоставките за корупция в наредбите за усвояване на субсидии. След като европарите няма да стигнат до истинските производители, по-добре е Брюксел да ги спре, за да не бъдат откраднати, каза за в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на асоциацията Николай Кисьов.
Рибовъдите настояват да се премахнат всички рестриктивни елементи от процедурите, по които ще се одобряват проекти. Особено важно за тях е да се въведе едно авансово и поне три междинни плащания, докато трае изпълнението им, за да се избегне чиновническият рекет с отпускането на средствата. Колкото до желанието на рибарите да се премахнат всички излишни документи, едва ли ще стане в степента и вида, в който те желаят, но вероятно ще се стигне до известно опростяване, коментират чиновниците от ИАРА. Засега е прието предложението да се постави максимален лимит за финансиране на един проект за рибовъдно стопанство от 800 хил. евро. Така, според браншовата организация ще има възможност да се финансират няколко предложения, вместо някой приближен до хората от ИАРА да глътне всички средства с мегапроект за милиони евро.
Освен това, за да се премахне зависимостта на производителите от множеството бюрократични структури, хората от НАрИбА настояха в изпълнителната агенция по рибарство да се въведе обслужване на едно гише да паднат дублиращите се разрешителни режими и таксата за водопотребление за рибопроизводителите.
От земеделското министерство обещаха, че на 6-7 март ще има оперативни срещи между експерти от ведомството, от Държавен фонд Земеделие, от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и представители на бранша, за да се прецизира съдържанието на подзаконовите документи. Ще се създаде и комитет за наблюдение към програмата по рибарство, чието първо заседание ще бъде в средата на март, стана ясно по време на срещата. Кабил съобщи още, че в ИАРА ще бъде създадена специална дирекция за управление на европейските ресурси, която ще управлява изпълнението на оперативната програма.
Всъщност събитията около рибарската агенция все повече добиват характера на драма, отразяваща спора между БСП и ДПС кой да контролира (и разпределя) парите, предназначени за сектора. Нищо че от морския ни риболов са останали едва няколко рибарски корабчета. Нищо че нямаме специални пристанища, където се търгува риба според европейските изисквания. Нищо че в държавните язовири насила карат бай Иван да стане мутра, както образно се изрази Николай Кисьов, защото му ги дават под наем за три години, и като види, че срокът привършва, набързо изнася рибата оттам. Сега по-важното е, че с одобрената от Брюксел оперативна програма през следващите пет години в рибарството ни трябва да се налеят 106 679 611 евро. От тях европейските пари са 80 009 708 евро. В продължение на две години на шефското място в ИАРА се смениха трима изпълнителни директори. Сега временно изпълняващ длъжността е Антон Дочев. Както съобщи Нихат Кабил, предложението за следващия титуляр на агенцията е внесено в Министерския съвет на 14 януари 2008 г., но името му се пази в дълбока тайна. Говори се, че ще е от БСП.
Впрочем една от препоръките на земеделския министър по време на помирителната среща бе двете браншови организации да се обединят, защото така щели да защитават по-добре интересите си. На пръв поглед между тях проблеми няма. Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ обединява предимно корабособственици и фирми, които отглеждат аквакултури в Черно море. А в Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България са събрани предимно производители на сладководни аквакултури. Любопитното е, че само ден преди срещата в кабинета на земеделския министър председателят на УС на БГ Фиш Валери Баронов набързо бе сменен с и.д. директора на сдружението Йордан Господинов.
Времето ще покаже доколко рибарите ще успеят да усвоят евросубсиидите, предвидени за България. Ако не влязат бързо в час заедно с чиновниците от ИАРА, още дълго ще догонваме производството в съседните ни страни. Годишно в Турция се отглеждат 260 хил. т риба, а в Гърция -160 хил. тона. За сравнение ще кажем, че сега у нас се произвеждат около 3-4 хил. т аквакултури, независимо от това, че имаме над 250 големи държавни и хиляди по-малки общински язовира.
Лили Мирчева

Facebook logo
Бъдете с нас и във