Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Водачите на електрически тротинетки - задължително с каска и книжка, настоя МВР

Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира предвижването с електрически тротинетки по улиците у нас. Новите правила за движение ще влязат в сила с приемането на регламента, по който в момента тече неговото обществено обсъждане.

Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си. За нарушителите на новите правила ще бъдат прилагани досега съществуващите санкции в закона за движение по пътищата, а именно глоба от 20 до 150 лева.

Водачите на електрически тротинетки също така ще са длъжни да карат само във велоалеи или в най-дясната част на пътя ако няма такива. Освен това ще е забранено те да карат по пътища с ограничени на скоростта над 50 км/ч. Максималната скорост за движение на тротинетките ще бъде 25 км/ч. По-големите видове тротинетки ще подлежат и на регистрация, съобщи вътрешният министър Младен Маринов по време на петъчния парламентарен контрол. 

Преди дни от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" съобщиха, че е-тротинетките ще се третират като велосипеди. Очаква се да бъде въведено и възрастово ограничение - 16 г., а 14 и 15-годишните ще могат да се движат само по велоинфрастуктурата.

Към момента две компании предлагат тази услуга в София. Става дума за американското дружество Bird и Lime.  Като предимства на този транспорт се изтъква, че електрическите тротинетки са чист, безшумен и удобен начин на придвижване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във