Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Внесен е сигнал в КФН срещу Борисов заради "Неохим"

Бившият депутат и съпредседател на "Демократична България" Владислав Панев внесе сигнал в Комисията за финансов надзор срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след посещението на Борисов в димитровградския завод за торове "Неохим" на 13 август. Причината за сигнала е, че акциите на дружеството се търгуват на фондовата борса, а изявленията на Борисов и на местните директори за състоянието му са в директно противоречие с последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лева за първите 6 месеца на годината. 

Бившият депутат изтъква, че има ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ. "Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа (от сайта на "Неохим" се вижда, че става въпрос за планов ремонт, който се извършва всяко лято), за масово освобождаване на работници и т.н.", посочва Панев. "Капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика. Дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазарът на череши в Кюстендил. Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило", допълва той.

Съпредседателят на ДБ отчита, че инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията. И прогнозира, че има вероятност и печалбата на "Неохим" да падне. Но има правила за информиране на пазара.

След посещението на Борисов Инспекцията по труда установи, че наистина в завода има освободени служители, но една част от тях са пенсионирани, а друга са освободени, защото са били наети за конкретна работа, която е приключила. Прекратени са договорите на едва двама души. 

 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във