Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВМЗ-Сопот обвини Никола Стоянов за нарушен договор с "Кинтекс"

От ВМЗ-Сопот заявиха, че договорът с държавния оръжеен търговец "Кинтекс" е бил нарушен за сметка на частни фирми, когато председател на борда на ВМЗ е бил сегашният служебен министър на икономиката Никола Стоянов. Повод за позицията на ВМЗ са твърдения от страна на бившия директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, че ръководството на ВМЗ е създало предпоставки за неизпълнение на договор с „Кинтекс“ "за сметка на приоритизирането на частни фирми и по този начин не е защитило държавния интерес".

Ето и отговора на ВМЗ-Сопот:

В периода от 24.04.2022 г. до 03.06.2022 г. ВМЗ-Сопот е предоставил на частна фирма 20 000 изделия, предназначени по договора с държавната „Кинтекс“. Този факт е създал реални предпоставки за неизпълнение на договора с „Кинтекс“ и заплаха от изплащането на огромни неустойки. Държавният интерес не е защитен от тогавашното ръководство. „ВМЗ“ ЕАД в същия този период – от 24.04.2022 г. до 03.06.2022 г., се ръководи от Никола Стоянов – тогава председател на Съвета на директорите и днес – служебен министър на икономиката и индустрията.

С назначаването на новия борд във ВМЗ и изпълнителен директор Иван Иванов от тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова - от средата на юни 2022 г. започва активна работа по изпълнението на договора с „Кинтекс“. Нещо повече – изпълнителният директор Иван Иванов кани във ВМЗ двамата изпълнителни директори на „Кинтекс“ Александър Павлов и Валери Гроздев на място да видят произведените изделия и това, че по договора се работи. Направени са необходимите разчети за производството и доставката, и към днешна дата са взети всички мерки договорът да бъде изпълнен своевременно, въпреки, че старото ръководство с председател на Съвета на директорите – служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, е създало предпоставки за неизпълнение на договора.

Съзнаваме, че изнасянето по този начин на информации, свързани с военното производство, не прави нищо друго, освен да вреди на този бизнес – затова уверяваме заинтересованите страни, че към този момент няма услови за неизпълнение на договора.

По-рано днес министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че ще изиска проверка по казуса от новото ръководство на ВМЗ-Сопот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във