Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВМЗ: Как да съблазним инвеститор

Вайкането около провалената приватизация на Вазовски машиностроителни заводи в Сопот продължава вече цяла седмица. Странно впечатление обаче прави фактът, че на страницата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не е публикувано решение за прекратяване на процедурата.


Както е известно, срокът за внасяне на опознавателна оферта за покупката на ВМЗ - Сопот изтече миналия петък (11 януари). Тогава кандидат-купувачът Емко ЕООД, поиска и получи удължаването му до 15 часа в понеделник (14 януари). В този срок той е внесъл обвързващата оферта за завода, но не и нужния депозит от 3 млн. евро, а това е задължително условие за отваряне на офертата.


Засега има само устно изявление на изпълнителния директор на агенцията Емил Караниколов за прекратяване на процедурата.


Бе съобщено, че в последния момент кандидатът, който би трябвало да е наясно със строгите изисквания на стратегията, е поискал шоково намаляване на заетите оръжейници - до 1200 при 3200 сега. Това предложение не е прието.


Не може да не се замисли човек върху този факт. Дали не се оставя някаква вратичка все пак? Означава ли това, че ако се постигне споразумение с Емко за броя на съкратените работници, процедурата може да продължи и да стигне до края.


Караниколов вече коментира три сценария, които може да се разиграят след спирането на процедурата по приватизация. Най-лошият от тях е несъстоятелност на дружеството. Всъщност за 21 януари вече е насрочено дело в Пловдивския окръжен съд за обявяване на завода в несъстоятелност. То е предизвикано от един от кредиторите на ВМЗ - Механичен завод - Девин. Ако нещата тръгнат в тази посока, Караниколов поясни, че може да се поиска да влезе в сила едно условие от Закона за приватизация. Ако се обяви в несъстоятелност дружество, което е в открита процедура за приватизация, изпълнението на иска може да се отложи за срок до четири месеца. Ако предприятието не бъде продадено и през това време, влиза в сила решението на съда за несъстоятелност.


Другият вариант е Народното събрание да обсъди нова стратегия за приватизация, но това ще отнеме между 8 и 12 месеца.


Най-разумно според Караниколов е ВМЗ - Сопот да бъде извадено от забранителния списък и да бъде приватизирано бързо, без стратегия. Той се надява в този случай да дойде купувач и от чужбина. Константин Тренчев потвърди, че има интерес от фирми към военния завод, но не даде повече подробности. Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев приватизацията засега остава единственото решение на тежките проблеми на ВМЗ.


Премиерът Бойко Борисов също се включи в говорилнята и се съгласи, че поне 700-800 работници от сопотския завод трябва да бъдат съкратени, защото никой не го иска в този му вид - с 3200 души персонал. И е прав, но защо не го каза, когато се обсъждаше стратегията за приватизация? Уж се търси купувач, при това на крайно закъсало предприятие, а искаме да му поставяме и условия - да извади веднага готови пари, за да плати за забавени заплати, данъци, осигуровки. А в добавка и да запази съществуващите 3200 работни места. Ако можеше така, тя и държавата щеше да си пази предприятието и да си го дотира.


Парламентарната Комисия по икономика и енергетика вече даде принос за ускоряване на процедурата. На 16 януари тя гласува предложението на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев за изваждане на ВМЗ от списъка на предприятията със значение за националната сигурност - т.нар. забранителен списък. След като бъде утвърдено и в пленарната зала, продажбата на завода преминава в ръцете на Агенцията за приватизация. Икономическият министър Делян Добрев обаче уточни, че остават изискванията за проверка на потенциалните купувачи от ДАНС и за запазване на работните места в завода.


От 16 януари започна работата и по оздравителна програма за ВМЗ - Сопот. Синдикатите поискаха още седмица, за да се запознаят със състоянието на завода и да изработят свое становище. Смущаващото според тях е вписаното искане за съкращаване на работници без съответните разчети как ще стане това и как ще бъдат обезщетени всички освободени.


От друга страна, всички - и синдикатите, и управляващите, са наясно и са съгласни, че са необходими съкращения, но те трябва да бъдат и финансово обосновани.


Управляващите казват, че до 500 лв. на освободените може да плати фондът за защита на работниците при открито производство по несъстоятелност. Пропуска се обаче една малка подробност - това е възможно само и единствено в случай, че работникът сам е подал молба за напускане, защото не му е платено възнаграждението. За останалите тази клауза не важи.


nbsp;


Публичните задължения на ВМЗ към държавата са около 50 млн. лв. и трябва да бъдат платени веднага от избрания купувач. Ако към тях се прибавят и тези към банки и доставчици, дълговете вече надминават 170 млн. лева. Но сумите постоянно набъбват, тъй като компанията трудно заделя пари да плаща поредните вноски.Към момента работниците имат да получават по две заплати и два аванса, които са средно по 750 лв., или общо от 2.6 млн. лева. От 14 януари към сумата се прибавя и трети аванс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във