Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВМРО предлага ваучери от 100 лева за почивка на всички трудово и социално осигурени

Медици, служители на реда, учители, работещи в частни фирми, държавни служители, самоосигуряващи се, пенсионери и учащи да могат да се възползват от услугата при туроператор, самостоятелно при резервации в хотели и/или при посещението на ресторанти на територията на Република България. Това се предлага с внесените от ВМРО промени в Закона за туризма. 

От партията припомнят, че част от тези предложения са били представени още на 25 март. А водещата мярка отново са били ваучерите.

Войводите изтъкват, че извънредното положение има крайна дата и мерките за държавна помощ в извънредния закон важат само за този период. Те нямали траен характер и не можели да решат проблемите на туризма в дългосрочен план. Именно за това предлагат поправки в Закона за туризма, което е част от техния пакет с предложения, извън този, който се прилага от кабинета.

От ВМРО подчертават, че така ще се подпомогне, както туристическия бранш, така и българските граждани чрез законово регламентиране на ваучери за почивка. Подобна система вече съществувала в страни от ЕС като Германия, Франция и Унгария. Като най-близък пример те дават съседна Румъния., където туристически ваучери са били въведени като антикризисна мярка през 2009 г. Друг близък пример бил Словакия – там туристическите ваучери били освободени от всички данъци, а мрежата от обекти, където могат да бъдат използвани, се състои от обекти за настаняване, балнеоложки и спа центрове, фитнеси, басейни, ски курорти.

От партията се аргументират, че в тази ситуация има сериозен риск от провал на туристическия сезон, бързи темпове на нарастване на безработицата и опасност от масови фалити на доставчици на туристически услуги, ресторанти, барове и всички свързани с тях сектори. Ваучерите пък щели да дадат възможност за поне начален рестарт и запазване на задоволителни нива на резервации, както и стимул за посещение на българските курорти.

С промяната в закона се създават правомощия на министъра на туризма да сключва договор с туроператори и туристически агенти, получили разрешение да осъществяват дейност като оператор за издаване на ваучери за почивка. Средствата за ваучерите ще се определят ежегодно с бюджета. Те ще се заплащат от работодателя и ще се дават на работника/служителя ежемесечно по подобие на ваучерите за храна. Дефинира се цялостният процес по издаване на ваучерите, плащането чрез тях и максималните комисионни, които търговските оператори могат да удържат. Предвижда се министърът на туризма и министърът на финансите да издадат наредба, която да регламентира дейността.

Въвеждат се и изисквания към лицата, които имат право да получат такива ваучери – да са внасяли осигурителни вноски не по-малко от 8 месеца през последната една календарна година, да са упражнили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, родителите да имат право да получат ваучери за почивка за децата, които посещават училище, не се прекъсвали обучението си и не повтаряли учебната година.

Стойността на ваучерите за едно лице ще се определя в акта на Министерския съвет, като не може да бъде по-малко от 100 лв. Това ще ангажира около 500 млн. лв. Средствата са значителни и могат да бъдат осигурени от националния или европейския бюджет. Така ваучерите за почивка се приравняват с тези за храна и ВМРО предлагат те да бъдат освободени от данъчно облагане.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във