Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВМРО предлага да се замрази срокът на вноските по кредитите

Искрен Веселинов

До края на извънредното положение да спре да тече срокът на дължимите вноски по кредити на физическите лица. Такова предложение към текста на закона за извънредните мерки внесоха от ВМРО. Вноските ще останат дължими, но се пресича възможността по време на замразяването им да се отчитат наказателни лихви по тях за закъснение. Това обясни пред медиите в парламента зам.-председателят на партията и съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"Предлагаме нов член 4, в който да дефинираме, че сроковете, свързани с кредитите на физическите лица, спират да текат. Това е една разумна отсрочка", обобщи Веселинов. И обясни, че целта е по кредитите на гражданите да бъдат замразени всякакви правни действия от страна на банките и да не стават предсрочно изискуеми през времето на извънредното положение. Депутатът от "Обединени патриоти" посочи, че няма такава прецизна система, която да определи кой има право да задържи във времето кредитната вноска и кой няма право на това, затова предложението на войводите е унифицирано.

"Връщането на вноските да бъде лична воля през този период", поясни народният представител. Според него след края на ограничителните мерки банките могат да бъдат компенсирани "с едно символично освобождаване на резерва на БНБ".

От партията предлагат също така и фирмите, които затворят по време на извънредното положение, да не правят вноски по кредитите си. Създава се и нов член 8 в закона, който гласи, че до края на извънредното положение юридическите лица и търговците ще имат право да поискат от НАП разсрочване на задълженията си. Това ще важи при условие, че фирмите докажат пред приходната агенция временното си затруднение да работят.

Другото предложение на депутатите от ВМРО е по предложение на оперативния щаб икономическият министър да има право да определя пределни цени на стоките от първа необходимост или максимална надценка за търговските обекти. По думите на Веселинов от ГЕРБ вече са предложили максимална надценка от 15%, което, според патриотите, е добра стъпка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във