Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВМРО иска удължаване на частния мораториум за туризма

Искрен Веселинов

От ВМРО благодарят на управителя на БНБ Димитър Радев, че е припознал част от мерките, предложени от партията и призовават да се помисли дългосрочно и за туристическия бранш.

Воеводите съобщават, че преди ден заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на парламентарната група "Обединени патриоти" Искрен Веселинов е получил отговор на свое писмо с мерки за облекчаване на гражданите и фирмите заради икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус.

В писмото си Димитър Радев благодари за идеите на ВМРО и споделя, че немалка част от тях са залегнали в решенията на БНБ и предвидените правила от търговските банки за справяне с кризата.

В отговор Веселинов благодари за коректния отговор и приканва БНБ при вземането на решение за одобрението на проекта на търговските банки за облекчение на бизнеса и физическите лица, да се съобрази с тежката ситуация на фирмите от туристическия бранш.

"Настояваме мерките да се диференцират по сектори, защото всеки един сектор е засегнат по различен начин от извънредното положение, наложено заради пандемията от COVID-19, а най-големи ограничения и загуби търпи именно туристическият бранш", твърди Веселинов.

От ВМРО подчертават, че в сектор "Туризъм" са заети близо 200 000 души и на този бранш се пада 12% от БВП. Те посочват, че предстоящият летен туристически сезон е провален, поради което смятат, че очакваното предложение от Асоциацията на банките в България за частния мораториум до 6 месеца няма да проработи за въпросния сектор. Причината е, че браншът няма да има възможност да реализира приходи поне в следващите 6 месеца, а това ще доведе до липса на ресурс, с който да обслужва своите кредити.

От партията отбелязват, че според експерти туристическият сектор ще може да започне да се възстановява едва след летния сезон на 2021 г. По тази причина ВМРО настоява БНБ да бъде по-гъвкава с рестрикциите, които прилага към банките, за да могат те от своя страна да приложат частния мораториум за фирмите в туристическия бранш с удължен срок до 1 октомври 2021 г. През това време кредитите на компаниите, заети в туристическия сектор, да не бъдат обявявани за изискуеми, да не им се налагат наказателни лихви и банките да не провизират сумите по тях.

Войводите призовават БНБ да облекчи съществуващите ограничения.

Те се опасяват, че липсата на адекватна подкрепа за този бранш ще повлияе негативно и върху селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, както и върху икономическия живот у нас.

Патриотите изразяват и притеснението си за намерението на банките да договарят мораториум по плащанията само с кредитополучатели с добри досиета. Този подход може да доведе до безизходица хиляди малки и средни фирми, които се борят за оцеляването си от години в условия на нарастващи конкуренция и административни тежести и е имало случаи, в които не са могли да бъдат напълно изрядни, подчертава се в писмото до БНБ. От ВМРО настояват за шанс за разсрочване на задълженията за всички, които до 13 март 2020 г. са обслужвали кредитите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във