Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Вместо да се радваме, си търсим начин да избухне пак пандемията

Кметове на духовни лица се изредиха да благодарят на премиера за поредна порция раздадени милиони, а той не пропусна да се похвали как управлява кризата

"Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията - майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри." С тези думи премиерът Бойко Борисов за пореден път похвали методите, с които кабинетът управлява коронакризата.

По време на редовното правителствено заседание в сряда бяха раздадени 5,76 милиона лева на общини за преодоляване на последици от бедствия и за ремонт на улици.

Премиерът сравни настоящата ситуация с COVID-19 в България със случващото се в други европейски страни и въведените там мерки. "И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?", попита той. И отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси. "Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева", каза Борисов. И добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.

В Министерския съвет за поредна седмица бяха поканени кметове на общини, които се изредиха чинно да благодарят за раздадените пари от кабинета.

„Това не е нагласата на целия туристически бранш", отбеляза кметът на Банско Иван Кадев и допълни, че голямата част от бизнеса разбира мерките и ги приема. "Защото е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнеса." Думите му дойдоха на фона на протести на ресторантьорите и оплакванията, че голяма част от обещаните пари все още не са достигнали до фирмите.

На заседанието на правителството бяха одобрени 4,296 милиона лева на общините Банско, Благоевград, Сапарева баня и Априлци за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. А останалите 1,47 милиона лева от общата сума 5,76 млн. лв. Министерският съвет отпусна по бюджета на община Добрич за основен ремонт на ул. „Генерал-майор Стефан Попов“ и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци от уличната мрежа в града. Община Банско получава 1 339 951 лв. за укрепване дъното на река Глазне, минаваща през град Банско, южно от моста на ул. „Найден Геров“. 

Други 1 746 261 лв. се отпускат за Благоевград за укрепване на активни срутища на откосите на Депо за твърди битови отпадъци в с. Бело поле. 

Със 728 782 лв., отпуснати по бюджета на Сапарева баня, ще се извърши възстановяване и реконструкция на път, ще се изгради отводнителна система и пътни съоръжения на местния път, свързващ манастир „Покров на Пресвета Богородица“ със с. Ресилово. 

Този път на заседанието присъстваха и две монахини, пред които премиерът подчерта колко му е важна религията.

Сестрите Мария и Пелагия от Светата обител изтъкнаха, че манастирът се намира на северния скат на Рила и по тази причина от планината се стичат много подпочвени води.

"Пътят е към една светиня, многократно кметът поставя въпроса. Така се върши нещо важно за региона. А аз Ви благодаря за тази изключителна дейност, която вършите за българския народ, религията е много важна“, обърна се министър-председателят към сестрите от „Покров на Пресвета Богородица“. 

В рамките на правителственото заседание бяха отпуснати 481 519 лв. на община Априлци, от които: 255 880 лв. за почистване на р. Острешка и р. Видима в границите на общината, 142 849 лв. - за укрепване на тротоарните конзоли на моста на р. Острешка на ул. „Топола“ и 82 790 лв. - за изграждане на подпорна стена.

Отпуснатите за община Добрич 1,47 млн. лв. са, за да се отстрани компрометираната пътна настилка.

Борисов отбеляза, че в Добрич е свършена много работа по важните инфраструктурни проекти – основните булеварди са реновирани, водният цикъл също е приключен. „Добрич беше градът с най-голямата загуба на вода. 87% от водата от водопроводите изчиташе, а хората и институциите плащаха за 100-те процента“, изтъкна премиерът Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във