Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Влизат в сила правилата за наблюдение на чуждестранните инвестиции в ЕС

Правилата за наблюдение върху преките чуждестранни инвестиции в Европейския съюз влизат в сила изцяло от 11 октомври, съобщи Европейската комисия.

Целта е да се запазят стратегическите интереси на общността.  Правилата предвиждат съгласуване между Европейската комисия и държавите при оценка на потенциалните чуждестранни инвестиции от трети страни. Всяка страна членка трябва да съобщава как проверява инвестициите, които влизат в икономиката й, и е задължена да обменя данни.

Държавите от ЕС са привлекателно място  за преки чуждестранни инвестиции. Изчисленията показват, че компании от други страни имат в общността имущество за близо 6.5 милиарда евро в края на 2017 година, с което се осигуряват 16 милиона преки работни места, уточнява комисията в своето съобщение.

Според новите правила Европейската комисия ще издава становища дали и кога дадена инвестиция създава заплаха за сигурността или обществения ред на повече от една държава, или когато може да попречи на проект или програма от европейски интерес.

Регламентът на ЕС за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции беше приет през март 2019 година. Подобни механизми за оценка на вложенията имат 14 страни членки на Евросъюза, като България не е сред тях.

Ако някоя страна от общността не извърши наблюдение на дадени преки чуждестранни инвестиции, то друга държава от ЕС може да представи свой анализ, ако прецени, че този проект може да окаже влияние върху нейната сигурност или обществения ред. Правилата предвиждат Европейската комисия да може да издава становище, ако счита, че някоя инвестиция може да засегне повече от една държава от Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във