Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Влиятелен ръководител във "Фолксваген" обещава да блокира завода в Турция

Влиятелният ръководител на работническия синдикат във "Фолксваген" обещава да блокира плановете на концерна за изграждане на нов завод в Турция, докато президентът Ердоган не прекрати военната операция в Северна Сирия. 

"Искам да го кажа много ясно. Представителите на синдиката ще отхвърлят предложението, докато Турция се опитва да постига политическите си цели с война и сила", заявява ръководителят на работническия синдикат във "Фолксваген" и член на Надзорния съвет Бернд Остерлох, цитиран от Bloomberg.

Най-големият в света автомобилен производител замрази инвестицията за 1.3 млрд. евро в Турция миналия месец, след като Ердоган започна мащабна военна операция в Сирия.  

Турция се надява да привлече фабриката с потенциала за производство на около 300 000 автомобила годишно. Проектът би бил важен момент за страната в привличането на чуждестранни инвестиции след турболентен период за икономиката и рецесия.

Предвижда се Надзорният съвет на VW да се събере на 15 ноември за годишния преглед на 5-годишните разходни планове на производителя, които включват разпределение на капитала за неговите фабрики във всички региони.

С наближаването на заседанието на Надзорния съвет стана ясно, че "Фолксваген" може тотално да зачеркне плановете си за изграждане на нов завод и вместо това да изпрати дейностите по производството на модела Passat в Словакия, където вече има разработена фабрика.

В този завод на VW вече се изграждат модели като Touareg и Audi Q7, VV Up, Seat Mii и Skoda Citigo. Скоро обаче фабриката ще спре да произвежда малките модели автомобили заради замиращия интерес към сегмента. И това ще освободи възможност за производството на Passat. 

Членът на Надзорния съвет и премиер на Долна Саксония Щефан Вайл също се противопоставя на изграждането на завод в Турция. И той е сред влиятелните членове на съвета, тъй като Долна Саксония притежава 20% дял в концерна.

България, Румъния и Сърбия се надяват VW да преразгледа подобрените им оферти и да привлекат милиардната инвестиция. Заедно с Турция това бяха първите разглеждани кандидати. Сега интерес към новата фабрика заявиха Гърция и Хърватия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във