Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Властта в оставка раздава милиони

На този кабинет му остават още три-четири заседания. Какви ли решения ще бъдат взети на тях?

Точно между Коледа и Нова година правителството се разпореди 20 млн. лв. допълнително да бъдат дадени за избрани общини, болница "Лозенец" и Националната служба за охрана. Практиката в последните дни на годината да се развързва кесията не е нова, но винаги повдига въпроси за прозрачното и целесъобразно харчене на държавните пари. 

Формално погледнато, средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2016-а, тъй като финансовата рамка не може да се променя без санкция от Народното събрание. Иначе най-голяма част от пренасочените пари - 15 млн. лв., се дават за извършване на ремонтни дейности в помещения към болница "Лозенец". С част от тях ще се извърши и доставка на медицинска техника и оборудване за нуждите на лечебното заведение. Интересното в случая е, че въпреки щедрата си бюджетна издръжка т. нар. правителствена болница всяка години изпитва остър недостиг на средства и Министерският съвет й отпуска допълнителни средства. 

Половин милион лева ще получи и Националната служба за охрана, които щели да отидат за изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба.

Други 4 млн. лв. са насочени към няколко общини за реализиране на инфраструктурни проекти. Дейностите ще са свързани приоритетно с ремонт на общинска улична мрежа и транспортна инфраструктура. Странното е само че не бе оповестен списък на градовете, които ще се облагодетелстват от паричните бонуси. Явно в бързането не е останало време за тази "малка" подробност.

Кабинетът отпусна и още 3.5 млн. лв. по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд, като общият размер на насочените към това перо средства за годината достига 29.5 млн. лева. Само преди две седмици бяха предоставени други 5 млн. лв. на фонда. С парите ще бъдат изплатени част от натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове и включени в окончателните списъци при общините, след придобиване на жилища или започнали изграждането на такива.

Министерският съвет одобри също така вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез тях се осигуряват 850 000 лв. за изпълнение на целите по "Политика за поддържане, модернизация и изграждане на техническата инфраструктура". Министерството на правосъдието пък получи 385 000 лв. за поддръжка на местата за лишаване от свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във