Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Властта ухажва германци и руснаци, но разчита на българските туристи

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи, като тенденцията не се отнася само за почивка на морето.

Най-големите германски туроператори бяха на посещение в у нас през седмицата, за да се срещнат със свои партньори и да се убедят на място в качеството на продукта, който предлагаме. Междувременно стана ясно, че руските туристи ще пристигнат съвсем скоро на Южното Черноморие.

 

Германският пазар е приоритет

Посещението на най-влиятелните в бранша е стратегическо, защото информацията ще достигне до 11 000 туристически бюра в Германия. Ресорният министър Стела Балтова изтъкна, че немският пазар е изключително важен за туристическия сектор у нас, като през 2019 г. Германия зае трето място по входящ туризъм със своите 761 000 посетители.

Над 120 представители на германски агенти и туроператори, сред които директори на DER Touristik, LMX Touristik,  FTI Touristik, Invia Group Germany и TUI, дискутираха възстановяването на бизнеса след дългото затваряне и изразиха оптимизъм по отношение на дестинация България. Домакините увериха гостите си, че курортите ни са готови да посрещат туристи, а взетите мерки срещу COVID-19 отговарят на всички международни изисквания.

Инициатор на туроператорската визита бе основната чартърна авиокомпания от германския пазар за България - European Air Charter, а медиен партньор на събитието -  най-авторитетното професионално списание за туризъм в Германия FVW,. Неговото присъствие гарантира, че отразяването на експедиентския тур и посланията, излъчени от България, ще достигнат до всички туроператори и близо 11 000 пътнически бюра в Германия.

Мениджърът в туроператорска фирма от Мюнхен - Лука Пиконе, заяви, че е "важно да излязат с обща информация за състоянието на сектора в България“. Той допълни, че очакванията са броят на пътуванията към нашето Черноморие да достигнат около 30-35 на сто от тези през 2019 година.

Опит да си върнем руските туристи

Министерство на туризма предвижда провеждането на няколко уебинара, с които да провокира интереса на руските туристи към нашите курорти. Засега Гърция и Турция са сред топ дестинациите за руснаците, така че ще е трудно да очакваме особен наплив. Гърция им позволи да влизат и с антигенен тест, а Турция предлага изгодни туристически пакети.

В началото на седмицата Москва съобщи, че от 28 юни ще бъдат възобновени руските полети до редица държави, сред които и България. От посолството уточняват, че в наша се възстановяват полетите по следните маршрути:


  • Москва - София, Москва - Варна и Москва - Бургас - (четири пъти седмично);

  • Екатеринбург - Бургас и Екатеринбург - Варна (веднъж седмично);

  • Ростов на Дон - Варна, Ростов на Дон - Бургас (веднъж седмично);

  • Международно летище "Минералние Води" - Варна и Самара - Бургас (по веднъж седмично).

Първоначално у нас се очаква да пристигнат руски граждани, които имат жилище на българското Черноморие, а след това и организирани пътувания, за които вече има готовност от българска страна. Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, България може да очаква до 10 000 руски туристи месечно.

И това лято българският турист ще крепи сезона

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи, като тенденцията не се отнася само за почивка на морето. Прогнозите са, че повечето българи ще почиват у нас. Въпреки това се очаква засилен интерес към нашето Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния.

Заради несигурността около резервациите на чуждестранните гости, собствениците на някои от големите хотели решиха засега да не отварят. Проблемът е особено сериозен в курорти като "Слънчев бряг", където разчитат основно на големи групи туристи от Германия, Русия и Великобритания.

Очакванията са да пристигнат 1 400 000 румънски туристи. За сравнение техният брой през 2020 г . е бил 980 000.

Прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма са за ръст с до 50 на сто спрямо миналата година за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през тази година.

Браншът иска държавна подкрепа

На 16 юни  Стела Балтова и транспортният министър Георги Тодоров разговаряха с представители на Националния борд по туризъм.  Водещ акцент в разговорите бяха възможностите за подпомагане на отрасъла, както и мерки и дейности, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на спокойното протичане на настоящия летен сезон.

Балтова информира представителите на бизнеса, че се работи по непрекъснатото разхлабване на мерките, като посочи, че според последни изменения туристите от Чехия, подобно на Румъния, вече могат свободно да влизат у нас. Според нея е нужен хоризонт от поне 2-3 седмици, за да се реализира едно пътуване.

"Трябва бизнесът да се възстанови и да заработи отново, държавата наистина има нужда от него“, коментира тя и подчерта, че секторът е приоритет на служебното правителство.

От организацията поставиха въпроса за включването на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост, който България не е предала и това е възможност за отрасъла, както и авиоиндустрията да бъдат добавени. Те считат, че именно тези два сегмента са най-тежко засегнати от пандемията от COVID-19 и именно европейските средства са възможността в тези сектори да има вложения в следващите месеци и години. Министърът ги увери, че се прави необходимото за включването на туризма.

Представителите на бизнеса отправиха питане и за възможността за директно подпомагане чрез държавна субсидия на авиосектора. Според тях възможността за подкрепата на авиацията ще има пряка връзка за възстановяването на туризма.

Надеждата на заетите в бранша е, че през това лято ще компенсират поне част от загубите, които натрупаха заради пандемията през 2020 г. - спад на чуждестранните туристи с около 80% и чисти загуби в размер на близо 6 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във