Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Властта обеща: Съвсем скоро край на опашките пред гишетата

S 250 b968f3f5 49f0 4df1 a234 a05023fb7387
S 250 b663ea9a 18c5 43a5 b3cc 29f398a3e660
S 250 111793d8 20bb 497d 91fb ade2e50c05c3

Намаляването на административната тежест и облекчаването на режимите за работа с гражданите не търпят отлагане, има и финансиране, и ще се промени нормативната база. Около тази теза се обединиха участниците в работната среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, свикана от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. 

От страна на правителството участваха Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на правосъдието Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. За събитието дойдоха и кметове и представители на Националното сдружение на общините в България, представители на Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Камарата на архитектите, Нотариалната камара, Висшия адвокатски съвет и Държавната агенция по електронно управление.

"Когато има административна тежест или хората си загубят дни за един документ, всичко това създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото. Искаме да поставим гражданите и бизнеса в положение да не се реди гише след гише, да си огорчава с дни живота. Надали има някой политик, който това да не го е поставял във фокуса на своето предизборно говорене. Искам да положим цялата си воля това да се случи. Нито имаме месеци, нито години. Нито имаме време за анализи. Трябва да постигнем такъв синхрон с общините, че това да се получи. Където е необходимо ще се вложат средства“, коментира Борисов.

Томислав Дончев обясни, че е крайно време да се сложи край на порочната процедура, при която идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията, те му казват, че е много сложно и се прави направи анализ. Възлага се, работи се по него и в най-добрия случай продуктът е готов след две години. После евентуално процедурата се повтаря. 

"Нямаме намерение да се задоволим с просто повишаване на качеството на административното обслужване, боядисване или освежаване на един информационен център. Преди да мислим за керемидите, трябва да мислим за фундамента. Ядрото на реформата се базира на служебен достъп до данни от регистри. Това, което се надявам да бъде факт още следващата седмица е да стартираме с общините една процедура. На първите 12 регистри, които са годни за справки по служебен път, чрез подходящи промени, ще задължат всички да престанат да искат документ от гражданина за услугата, а да я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път. Имаме кариеси, звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютрите, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден“, обясни Дончев. 

Той обясни, че целта е на всеки гражданин и предприемач  всички общински услуги да се предоставят по един и същ начин. Затова трябва де работи с местната власт и да се спре нерегламентираното вземане на такси. Таксата трябва да е само за услугата, а не за печалба. 

Цецка Цачева подчерта, че започва работа за промяна на нормативната база още днес. 

„Необходимо е бързо да се изготвят двете неприети наредби. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на правосъдието са отговорните институции, които трябва да ги внесат за гласуване. Поемам ангажимент веднага да стартирам работата по тази наредби още днес. За правосъдието две са звената, в които има струпване на граждани, а това създава напрежение по отношение на услугите. В Агенцията по вписванията има забавяне на процедури по обществени поръчки. Търговският регистър също е проблемен. Има осигурени средства“, обясни Цачева. 

Според Николай Нанков един от проблемите е, че българинът иска да си извади документ на хартия. Кметът на София Йорданка Фандъкова  го подкрепи и каза, че хората нямат доверие в електронните услуги. На това Борисов отговори, че ако се обясни добре на хората, те ще разберат. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във