Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Властта не предвижда пълно затваряне в България - засега

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че на този етап пълен локдаун в България не се предвижда.

"Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика", обясни министърът. 

По думите му дори по време на извънредното положение в страната, пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Борисов подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

До момента Министерството на икономиката, заедно с това на труда и социалната политика, са "инвестирали" близо 1 млрд. лева в българската икономика. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР, отчете икономическият министър пред Нова телевизия. По действащите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лв. Ще бъдат отворени и две нови процедури, които ще бъдат отворени през новата година.  

"Веднага стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще бъдат насочени мерки към предприятията, които да трансформират своите предприятия към онлайн среда. След което продължаваме работа по инициатива на ЕС на стойност 391 млн. лв., които ще бъдат за възстановяване, растеж, дигитализация и иновация на предприятията", съобщи Борисов. 

Някои здравни експерти обаче опонират на правителството и смятат, че пълен локдаун е неизбежен. Притеснителното е и че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. Според специалиста Петър Велков вече тотално не управляваме пандемията. По думите му неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви.

"Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки. В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична е бившата здравна министърка Мими Виткова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във