Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВЛАСТТА И НЕЙНАТА РАЗНОЦВЕТНА МЕТЛА

Твоите и моите деца бият нашите деца, гласи една крилата фраза от съвременния семеен фолклор. Описва се битова сценка, в която доведената челяд се саморазправя с отрочетата от настоящия брак на родителите си. Ситуацията би могла да илюстрира и принципа на цикличните чистки в държавната администрация, които се случват след всяка смяна на политическата власт. Освен вещерски атрибут (асоциацията с лов на вещици може и да мине за случайна) метлата с произволен политически цвят е стар чиновнически кошмар. Призракът на метлата поражда слухове и смут и вгорчава кафето на средностатистическия държавен служител, бил той кадрово откритие на социалисти, царисти, костовисти или обикновени седесари. Освен ако, в най-добрия за него случай, е радетел за собствените си права и свободи от партията на Ахмед Доган.
През последните 15 години у нас се редуват няколко политически режима: бледнеещо червен, син, розовеещ с неопределен цвят и с мандат на ДПС, тъмночервен, тъмносин, жълт със сянката на Ахмед Доган и червен на жълти точици и пак с мандата на Сокола. През всички тези разноцветни управления споменатата метла хамелеон е отвявала чиновниците от първия и втория ешелон или в посока собствен бизнес, или директно в парламента, или в някоя друга партия. И така до поредното завъртане на властовия цикъл, когато доста от старите кадри са се връщали на старите си места.
Сегашното управление не прави изключение. Вече два месеца коалиционните партньори от БСП, НДСВ и ДПС не могат да се разберат кои от своите хора да настанят като шефове на държавните и на изпълнителните агенции. И кои от своите кадри да пожертват, за да има мир в коалицията. Както и колко нови служби да разкрият, за да има повече настанени и по-малко сърдити партийци. Разправията тече дискретно, в зададения от НДСВ аристократичен тон, и почти не се забелязва покрай другите неразбории в държавата. А рокадите ще се проточат поне до Нова година, твърдят участници съвета на коалицията.
На 29 октомври, докато в няколко български града си избираха кметове, съветът на коалицията се събра за втори път, уж за да обсъди бюджета за догодина и да измъдри най-после четиригодишната програма за управление на правителството. От този съвет не произтече нищо друго освен официално прессъобщение, че партньорите са приели бюджета. От миналия понеделник тримата лидери и екипите им започнаха с окончателното прецизиране на текста на четиригодишната програма на правителството, в която ще бъдат разписани политическите ангажименти и управленски цели на ведомствата. Последното също е цитат от официалното прессъобщение в традиционния неясен стил. Ясно е обаче, че управляващото трио закъснява. Още повече че преди три седмици премиерът Сергей Станишев се оправда пред БСП с министрите си, които още не му били дали програмите си. Червеният лидер отби упреците с обещанието, че до края на октомври общата управленска програма ще бъде представена на партията. И през миналата седмица не стана ясно колко време ще е необходимо на работната група да прецизира проекта.
Депутати от няколко парламентарни групи твърдят, че тъкмо разправиите за постовете в агенциите ядат времето на правителството. Прогнозите са, че разправията ще се проточи поне до края на ноември. А дотогава кабинетът от кумова срама ще спретне някаква програма и ще се опита да замаже очите на депутатите.
Ясно е, че кавгите около програмата ще изместят в публичното пространство задкулисните смени на шефовете на агенциите.
Вече не е новина, че царистите и хората на Ахмед Доган са се хванали гуша за гуша заради Агенцията по туризма. Слуховете, че Сокола иска да смени там своя човек и да настани друг, се потвърдиха. Преди седмица бе уволнен шефът на агенцията Бисер Ялъмов. НДСВ спряга за поста бившия министър на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, а ДПС - Камен Костадинов.
БСП държи на своя позиция в Агенция Митници и смята да смени жълтия кадър Асен Асенов със свой човек, който е заемал длъжността по време на предишен червен режим.
Междувременно шефът на Държавния резерв беше сменен с отново с човек на Ахмед Доган. Миналата седмица ДПС получи също така контрола върху Гражданска защита и пожарната. Най-честият коментар на жълтите депутати е, че във властовите си претенции партията на Сокола от три месеца съвсем се е оляла.
Има драми и в Министерството на финансите заради Държавната комисия по хазарта и Главна данъчна дирекция. Със сигурност човек с опит в сектора ще оглави и Главна данъчна дирекция - още повече че след създаването на националната агенция по приходите в началото на следващата година тя ще събира данъците и осигуровките за Националния осигурителен институт.
В квотата на БСП отиват и Агенцията по бежанците и Агенция Пътища към Министерството на регионалното развитие. За царската партия ще останат ведомствата без особен финансов ресурс, което, както жълтите се заканват, може да подпали чергата в коалицията.
В коалиционното споразумение няма правила, нито квоти за разпределението на шефските места в агенциите. Преди две седмици заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи хвърли прах в очите на журналистите, като съобщи, че триото се е разбрало при назначенията да не се получи ефектът на метлата. Интересите на трите формации трябвало да се балансират, така че максимално да се запазят назначенията от предишното правителство на НДСВ и ДПС и същевременно социалистическата партия също да получи адекватно представителство, каза той и допълни, че можело да се спази квотният принцип - както при разпределението на министерствата в правителството. Каквото и да означава това, НДСВ открито подозира партньорите си, че не само държат метла, но и я размахват усърдно. Още повече че на Позитано открито говорят, че техните кадри са били цели осем години в опозиция и чакат заслужена реализация.
Събитията, предшестващи датата 25 ноември, когато правителството на тройната коалиция ще навърши 100 дни, също са под знака на метлата. Подялбата на министерските кресла, заместникминистерските постове и областните управи беше уж регламентирана в коалиционното споразумение между трите партии. Но дори при такова ясно разпределение на квотите не мина без кавги по отношение на този или онзи министър. При разпределението на замовете, които набъбнаха почти до 100 души, също не мина без драми. Когато всичко утихна, новоназначените са захванаха да движат фирмените си дела. Напоследък например, разказват бизнесмени и държавни чиновници, една охранителна фирма печели търг след търг за охрана на държавни обекти. Настоящ заместник-министър от квотата на БСП въртял фирмата, но като влязъл във властта, я прехвърлил на жена си.
Подобни сюжети се въртят и в областните центрове. Правителственото трио си подели градовете след доста шумен панаир в медиите, а новите областни управители започнаха офанзива за изваждането на царистите от администрацията и изхвърлянето им от общините. Последният вопъл се чу от Врабча 23 през миналата седмица. Градовете с пострадали царисти са много и няма да ги изброяваме. Още повече че на всеки парламентарен контрол на червените министри им задават въпроси за чистки или в министерствата, или в дипломатическите ни мисии и в задграничните представителства в съседни страни. В отговор на тези питания сегашните управници контрират с вадене на кирливите ризи на предшествениците си. Или пък с правото на всеки министър сам да си направи екип. Опонентите им намекват, че това прилича повече на феодалното право на сеньора на първа брачна нощ. Правото се консумира, независимо дали това се харесва на булката или на родата й.
Ако е вярно, че опозицията СДС води началото си от средния партиен ешелон на бившата БКП, а ДПС е производно от двете, ако царистите от НДСВ са в повечето случаи отлюспени седесари, то излиза, че чистката наистина става в едно семейство от доведени, природени, осиновени и припознати деца. В което любимците се сменят заедно с властовата конфигурация в парламента. Обикновено не по професионални критерии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във