Банкеръ Daily

Хотелиери и ресторантьори настояват:

Властта да не приема нови рестрикции, преди да е обявила подкрепа за затворения бизнес

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) изразяват разбиране за необходимостта от въвеждането на допълнителни ограничения, с които да се спре разпространението на коронавируса, но настояват за държавна подкрепа за работещите и за бизнеса.

Членовете на организациите настояват Министерският съвет да не приема нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят.

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация напомнят за многократните си искания държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да може да бъдат запазени работните им места. От Асоциацията настояват за разсрочване на банковите кредити, осигуряване на ликвидни средства, разсрочване на задълженията към общините и държавата, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им, реализиран през 2019 г.

Също в писмо до премиера, от Сдружението на заведенията в България и от Българската асоциация на заведенията настояват да се осигурят 80 на сто от заплатите на служителите им, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020 г., за да се предотврати междуфирмената задлъжнялост.

От организациите искат мораториум върху кредите (главница и лихва) на юридическите лица, наетите и самонаетите за още една година, спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020. Друго искане е за компенсиране на стойност 20 на сто от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени (ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги).

Предлага се и разсрочване на такси "смет" или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен, както и опрощаване на наемите в обекти - общинска и държавна собственост, за периода, в който те са затворени със заповед.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във