Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Властите в Берлин са изключили светлините на 100 сгради за икономии

Властите в Берлин са изключили осветлението на 100 сгради през нощта с цел икономии на електроенергия, съобщава агенция DPA.

По информация от градската служба за защита на околната среда, техниците трябва да изключват всеки обект ръчно, тъй като няма единна система за осветление. Запазват се светлините на сградата на Еврейския музей и Новата Синагога, а също така продължават да осветяват и флаговете пред кметството, където е офисът на кмета на Берлин и сенатът.

През юли вестник Berliner Zeitung написа, че властите в столицата ще изключат осветлението на 200 забележителност и обществени сгради. От изданието са изчислили, че за осветлението на берлинските забележителности всяка година изисква около 200 000 киловатчаса електроенергия, за което държавата харчи около 40 хил. евро на година.

Кметицата на Берлин Франциска Гифай предлага да се изключи и осветлението на Бранденбургската врата и на сградата на берлинския сенат с цел разумна икономия на енергия.

Цените на енергоносителите растат в Германия от края на 2021 година, а ситуацията се влоши след началото на войната между Русия на Украйна. Междувременно немското правителство планира до 2024 година напълно да се  откаже от руския газ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във