Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Властите обмислят празничен реверанс към ресторантите

Правителството обмисля да направи компромис с вечерния час за ресторантите по време на празниците. Според актуалната заповед на здравния министър не работят дискотеки, баровете и нощните клубове, а всички останали заведения за хранене и развлечения могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 часа. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обаче загатна, че това ще се промени.

Странно или не, от началото на кризата ресторантьорският и туристическият бизнес като цяло се оказаха сред най-подпомаганите от държавата. Властите и браншът излизат с аргумента, че той сред най-пострадалите и то пряко заради заповедите, които целят да ограничат разпространението на заразата. 

Преди няколко дни собствениците на заведенията поискаха нови компенсации от държавата, тъй като според браншовите им организации работата им ще бъде ударена и през декември - месеца, оценяван като един от "най-силните" през годината.

Засега браншовиците искат да отпаднат лихвите по натрупани поради пандемията задължения за данъци и осигуровки в периода март – декември. Освен това те очакват компенсира със суми, които са определен процент от оборота за миналата година за всеки обект. Отделно искане е за единен вечерен час за заведенията в страната.

Сдружението на заведенията в България поиска и още 6 месеца отсрочка за обслужване на кредитите на физическите и юридическите лица. "Според това колко време ще продължи затварянето, ще поискаме и компенсация в процент на оборот, спрямо миналата година, процент от оборота да се възстанови на затворените дружества, за да могат те все пак да поддържат своите обекти – наем, ток, вода, счетоводство", поясни председателят на сдружението Ричард Алибегов.

Други организации смятат, че сектор “Туризъм” трябва да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Според тях е недопустимо такъв стратегически отрасъл за българската икономика да не бъде подпомогнат с отделни мерки, кореспондиращи с отрасъла, а да се разчита само на косвени ползи от други програми.

Държавата вече обяви, че ще помогне на работещите в затворените заради коронавируса заведения - по 488 лв. ще бъдат отпуснати през ноември и декември на служителите на трудов договор, които са в неплатен отпуск заради кризата.

Ресторантьорите получиха и намаление на ставката на ДДС от 20% на 9% за храните, виното и бирата до края на 2021 г., а премиерът Бойко Борисов обеща 9% ДДС и за храната за вкъщи. Според разчетите на Министерството на финансите това означава по-малко приходи от данъка в размер на 15 милиона лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във